Grad je Split kulturno, gospodarsko, turističko i prometno središte Dalmacije. Drugi je po veličini grad u Hrvatskoj, kojeg krase brojne prirodne i kulturne ljepote. Ipak, najprepoznatljivije je obilježje grada prekrasna Dioklecijanova palača koja danas čini povijesnu jezgru Splita.

Dioklecijanova je palača izgrađena početkom 4. stoljeća po nalogu tadašnjeg cara Dioklecijana u gradu Aspalatosu, današnjem Splitu. Pretpostavlja se da je sam car bio rodom iz Dalmacije, točnije iz tadašnje Salone, današnjeg grada Solina koji se nalazi u neposrednoj blizini Splita.

Cijelo je 3. Stoljeće bilo vrlo turbulentno razdoblje za Rimski Imperij. Vojska je birala careve koji su vladali kratko i nepromišljeno. Najduža vladavina trajala je 3 godine, a najkaraća samo 88 dana. Kada je 284. godine vojska na čelo Rimskog Carstva postavila Dioklecijana nije bilo razloga vjerovati da će se njegova vladavina po ičemu razlikovati od vladavine njegovih prethodnika. No, ubrzo nakon što je postao imperator Dioklecijan je pokazao da je upravo on bio potreban carstvu i da je on taj koji će donijeti potrebne promjene. Vladao je više od 20 godina, do 305. godine kada se povukao upravo u Dioklecijanovu palaču zbog bolesti. Za vrijeme vladavine izrazito se oslanjao na vojsku koja pod njegovim zapovjedništvom u 20 godina nije doživjela poraz. Također, donio je mnoge reforme te je izgradio mnoge građevine kojima se divimo i danas. U njegovu ostvštinu ubrajamo terme u Rimu, slavoluk Arcus Nova, spomenik tetrarsima, brojne ceste te Dioklecijanovu palaču.

Dioklecijenova palača svojim oblikom nalikuje kastrumu, rimskom vojnom logoru. Njezin je oblik gotovo pravokutan, a kule na uglovima palače slijede tradiciju vojne arhitekture. I unutrašnji raspored palače podsjeća na vojni logor. Dvije se glavne, okomite ulice nazivaju cardo i decumanus te one dijele palaču na četiri dijela. Stoga postoje i četiri ulaza u palaču, tri s kopnene i jedan s morske strane. Mjedena, srebrna, željezna i zlatna vrata i danas oduševljavaju sve posjetitelje Diokloevijanove palače. Impresivne su i podzemne dvorane pomoću kojih se može rekonstruirati nekadašnji raspored prostorija u palači, budući da je bio identičan podzemnim.

Budući da se i nakon smrti Dioklecijana život u palači nastavio, ona je doživjela brojne promjene od vremena Rimske Imperije do danas. U srednjem je vijeku izgrađena prekrasna Katedrala svetog Dujma s romaničkim zvonikom, jedim od današnjih simbola grada Splita. Iz tog vremena potječu i brojne romaničke crkvice i srednjovjekovne utvrde. Palaču posebno krase i nešto mlađe gotičke, renesanse i barokne palače koje se nalaze unutar palače tvoreći s njom jedinstvenu harmoničnu cjelinu.

Zbog raznolikosti stilova šećući Dioklecijanovm palačom možete uživati u ljepoti rimskog Peristila, Dioklecijanovog mauzoleja, Jupiretovog hrama, ranokršćanskih crkvica, romaničkih kuća te vrhnskih arhitektonkih djela Jurja Dalmatinca, jednog od najpoznatijih hrvatskih graditelja i kipara. Upravo je zato Dioklecijnova palača bez sumnje jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga, ali i kasnijeg graditeljstva na čitavome svijetu te predstavlja jedno od najznačajnijijh građevina kasnoantičke arhitekture koja je i danas izrazito očuvana i oduševljava svojom posebnošću. No, Dioklecijanova je palača ujedno i nacionalno i svjetsko dobro. Zajedno s kasnijom dogradnjom ona čini vrijedan arheološki i povijesno-umjetnički kompleks te je stoga 1979. g. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

A osim što i danas oduševljava svojom ljepotom palača nudi i brojne druge sadržaje. Na peristilu se redovito održavaju razne predsve i koncerti, u podrumima palače uređen je impresivan muzej, a tradicionalno se održavaju i Dani Dioklecijana, četverodnevna manifestacija koja sve građane i posjetitelje grada Splita vraća daleko u prošlost. Sve je to dodatni motiv svakome da posjeti jedinstvenu Dioklecijanovu palaču i uživa u njezinoj posebnosti i ljepoti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju