Pečena piletina s krumpirom u ovom receptu dobiva sasvim novu dimenziju zahvaljujući luku i vrhnju. Ovo zapečeno, kremasto i sasvim neodoljivo jelo napravit ćete vrlo jednostavno, bez dugotrajne pripreme i bez puno suđa.
Piletinu trebate malo prepržiti na tavi, a onda sve posložiti u posudu za pečenje, zaliti umakom od vrhnja i začina i prepustiti pećnici da odradi odtatak posla. Piletna i krumpir u vrhnju, obogaćeni aromom pečenog luka i svježeg timijana mogli bi vas oboriti s nogu i postati stalni dio vašeg tjednog menija.
Piletina i krumpir u vrhnju - sastojci:
- 600 g krumpira, narezanog na četvrtine
- 4 (po 250 g) fileta pilećih prsa
- 1 luk, narezan na debele kolutove
- 1 1/2 žlice biljnog ulja
- 20 g maslaca
- 40 g naribanog parmezana
- 2 čajne žličice luka u prahu
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 čajne žličice luka u prahu
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica dijon senfa
- 2 grančice timijana, listovi
- 80 ml vode
- 1 čajna žličica soli
Piletina i krumpir u vrhnju - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Složite krumpir i luk u posudu za pečenje dubine dimenzija 25 x 35 cm. Prelijte s 1 žlicom ulja. Začinite. Pecite 30 minuta ili dok krumpir ne počne dobivati boju.
- U međuvremenu, zagrijte maslac i preostalo ulje u tavi na srednjoj vatri. Pecite piletinu 2-3 minute sa svake strane ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Prebacite na tanjur.
- U vrču umutite parmezan, luk u prahu, krušne mrvice, vrhnje, senf, sol i 80 ml vode.
- Posložite pileća prsa između krumpira i luka u posudu za pečenje. Prelijte smjesom vrhnja i pospite timijanom. Pecite 15 minuta.
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan