• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Što se skriva iza "genijalca" koji je napravio sladoled od jaja na kajganu?

Heston Blumenthal je vlasnik cijenjenog 'The Fat Ducka' koji je proglašen najboljim svjetskim restoranom 2005. godine, te jednog od rijetkih britanskih mjesta koji ima 3 Michelinove zvjezdice.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 15.10.2016 09:18 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Bezobrazno skupo! 10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka


Gdje ima volje, ima i načina. Ovu poznatu izreku izvrsno utjelovljuje 50 godina star celebrity chef Heston Blumenthal kojeg smatraju ludim znanstvenikom i jednim od najkreativnijih kuhara na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Ovaj pristaša molekularne gastronomije koja spaja kulinarstvo i znanost poznat je kao osoba koja voli prevariti čula, pa će gostu servirati mousse od pileće jetre kamufliran u 'voćku' koja nalikuje na mandarinu ili desert od bijele čokolade i karamele u obliku funkcionalne svijeće koju je moguće zapaliti za stolom i tako pojačati cjelokupni doživljaj.

Kako to obično biva s nevjerojatnim pričama, Heston je bio apsolutni kulinarski amater koji je sam naučio kuhati. Rodio se 27. svibnja 1966. godine u Londonu u ekscentričnoj obitelji u kojoj su roditelji poticali Hestona i njegovu sestru Alexis da izražavaju svoje misli, emocije i strasti. Heston je razmišljao o karijeri arhitekta, ali nije imao potrebne ocjene za ovo prestižno zanimanje.

 

A photo posted by @frame_it_shoot_it on Oct 4, 2016 at 1:51pm PDT

'Rodio sam se u šezdesetima, a odrastao u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. To nije bilo baš najbolje desetljeće za hranu u britanskoj povijesti. Bila je grozna. U to vrijeme kao nacija bili smo izvrsni u glazbi, umjetnosti, glumi, fotografiji i modi – sve kreativne stvari, osim u kuhanju,' priznao je Heston Blumenthal.

Za mene je okus hrane jednako važno kao i trenutak, prilika, mjesto i društvo u kojem se nalazim, tvrdi slavni chef Heston Blumenthal. Njegov odnos prema hrani promijenio se kada je posjetio restoran 'L'Oustau de Baumaniere' u Provansi gdje je bio na odmoru s obitelji 1982. godine. Kvaliteta, raznovrsnost i prezentacija hrane, a pogotovo janjećeg buta pečenog u lisnatom tijestu kojeg su naručili za glavno jelo, nadahnula je Britanca da počne učiti o kuhanju.

Strast je rođena
Heston je nakon povratka kući počeo 'gutati' kuharice, a posebno ga je nadahnula serija po imenu 'Les recettes originals' s kuharima poput Alaina Chapela.

'Postao sam opsjednut velikim chefovima iz Francuske. Sjećam se da sam prevodio 'Nouvelle Cuisine' braće Troisgros riječ po riječ s francusko-engleskim rječnikom,' priznao je Heston Blumenthal.

Prihvaćao je čudne poslove, primjerice, bio je prodavač fotokopirnih uređaja ili radio kao utjerivač dugova, štedio je svaki novčić svoje plaće, a potom sve 'spiskao' na obroke u finijim restoranima. Većinu slobodnog vremena isprobavao je recepte u svojoj kuhinji i laganim korakom napredovao sa svojim kulinarskim vještinama.

'Za mene je okus hrane jednako važno kao i trenutak, prilika, mjesto i društvo u kojem se nalazim' otkrio je britanski chef.

Kada mu je 1985. godine u ruke došla knjiga 'On Food and Cooking: the Science and Lore of the Kitchen' autora Harolda McGeea imao je 'eureka' trenutak, odnosno počeo je preispitivati sve što je dotad naučio o hrani. Kada je pročitao recept za sladoled od parmezana, u njegovoj glavi počele su se rađati ideje o neočekivanim kombinacijama namirnica, različitim temperaturama pripreme i teksturama.

 

A photo posted by Joyce (@londontastin) on Sep 3, 2016 at 12:41pm PDT


Za sve je kriva debela patka
Blumenthal je 1995. godine prodao svoj kućicu, posudio nešto novaca te sa suprugom Suzannom i dvoje male djece vratio se živjeti kod roditelja da bi kupio zapušten pub u Brayu u Berkshireu, u povijesnoj zgradi iz 16. stoljeća. Preuredio ga je i otvorio svoj prvi restoran po imenu 'The Fat Duck'. Isprva je zapošljavao samo četiri osobe, a nudio prepoznatljive obroke koji bi se mogli naći i u francuskim bistroima. No ubrzo je došao na glas kao mjesto koje služi neobične kombinacije hrane.

Na njegovom jelovniku našao se sladoled od jaja na kajganu sa špekom, losos poširan u želeu od sladića i poslužen s artičokama i majonezom od vanilije ili pak sorbet od sardina na tostu.
Pripremi hrane pristupio je kao kemijskom pokusu, a za obradu namirnica počeo je koristiti neočekivane instrumente poput tekućeg dušika za pripremu sladoleda ili kombinaciju kalcija i citrata za sferifikaciju pojedinih sastojaka.

Za razliku od mnogih drugih slavnih kuhara, atmosfera u Hestonovoj kuhinji ne podrazumijeva viku i stres. 'Nisam podigao glas u kuhinji zadnjih deset godina. I ne dopuštam nikome da viče. Ako koga uhvatim da viče, osoba bude disciplinirana,' pojašnjava vlasnik The Fat Ducka.

Prvu Michelinovu zvjezdicu 'The Fat Duck' je dobio 1999. godine, drugu 2002., a treću dvije godine kasnije, te tako postao prvi britanski restoran kojemu je to pošlo za rukom u tako kratkom vremenskom periodu. U zadnjih 15 godina redovito se nalazi na top 10 ljestvici najboljih restorana svijeta, a prvo mjesto magazin Restaurant dodijelio mu je 2005. godine.



Celebrity status i multiosjetilna percepcija
'The Fat Duck' u Breyu u Berkshireu danas zapošljava 42 osobe, koji ne prodaju hranu već iskustvo. Rezervacije za ručak i večer primaju se tri mjeseca unaprijed, a prilikom odabira termina potrebno je platiti cijenu karte od 255 britanskih funti (oko 2.500 kuna) koja pokriva degustacijski jelovnik od 14 sljedova. Pića, usluga biranja vina i napojnica za cijeli tim u iznosu od fiksnih 12.5 posto nije uračunata u cijenu i podmiruje se naknadno.

Blumenthal posjeduje i restoran 'Dinner' u Londonu koji ima dvije Michelinove zvjezdice (te restoran istog naziva u Melbournu), pub 'The Hinds Head' u Brayu koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu te pub 'The Crown' u istom gradu. Na koncu tu je i bistro 'Perfectionist's Cafe' na terminalu 2 Zračne luke London Heathrow u kojem možete pojesti jednostavne obroke poput pizza, hamburgera i trostruko pečenih krumpira pripremljenih na savršeni način.



Heston Blumenthal je 2002. godine počeo snimati televizijske serije koje su prikazale njegov talent i kreativnost, ali i želju da svaki obrok bude multiosjetilni spektakl s obzirom da je hrana jedina aktivnost koja istovremeno uključuje vid, sluh, dodir, okusa i njuh.

'Kuhajmo kao Heston', 'Hestonova gozba' i 'U potrazi za savršenstvom' samo su neke od njegovih hvaljenih televizijskih serijala koje su ga prometnule u pravu celebrity zvijezdu. Unatoč tome, slavni britanski kuhar vrlo je sramežljiv, te priznaje da pati od manjka samopouzdanja.

Danas kada gleda na prvih pedeset godina svojeg života ne žali za ničime, a promijenio bi samo jednu stvar: 'Da znam češće reći ne. Neko mi je jednom rekao da ako ne možeš reći ne, tvoji potvrdni odgovori ne znače ništa,' zaključuje slavni chef.

U videu pogledajte kako se najobičnije namirnice pripremaju na savršeni način.

  • #Hrana
  • #slavni kuhari
  • #Heston Blumenthal
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Forest City grad duhova u Maleziji
Najbeskorisniji građevinski projekt
Potrošili su milijarde eura da bi izgradili ovaj grad, a u njemu sada skoro nitko ne živi
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Jeftino i za čas
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Razlog za osmijeh na sjeveru Hrvatske: Neobična željeznička postaja koja zrači šarmom i veseljem
Atrakcija
Stanica koja mami osmijehe putnika: Je li ovo najljepša željeznička postaja u Hrvatskoj?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
nepravomoćno osuđen
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Stanje je loše
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
pojačan nadzor
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
show
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudila njihovom braku
pet godina otkad ga nema
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudilo njihovu braku
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Tko je Mira Nair, majka Zohrana Mamdanija?
njezin sin jedinac
Znate li tko je majka novog gradonačelnika New Yorka? Riječ je o filmskoj ikoni!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Pokažite što znate!
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Pokažite što znate!
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
tech
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Velika promjena
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
sport
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Nakon uhićenja u Splitu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
tv
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
KUMOVI
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
Financije
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
lifestyle
Ulična moda Zagreb u cvjetnoj haljini i gležnjačama od brušene kože
Izdanje za šetnju
Mama iz centra Zagreba: Cvjetna haljina i gležnjače od brušene kože za jednu od najboljih jesenskih kombinacija
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Skupi rođendani su izmakli kontroli. Nemoguće ih je pratiti.
gdje je granica?
1300 eura za dva sata dječjeg rođendana? Hvala, za te novce dijete može i u Disneyland
sve
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Nakon uhićenja u Splitu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Rene Redzepi
Oh, Rene!

Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

Uz svoj laboratorij za fermentiranje, Rene gradi staklenik na krovu restorana u kojoj će uzgajati povrće tijekom hladnijih mjeseca u godini, a u planu je i plutajuće polje s povrćem koji bi trebao izgraditi na splavi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rene Redzepi Hrana i piće
    Oh, Rene!

    Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

  • Joel Robuchon - 1 Hrana i piće
    Prvi među jednakima

    Otišao je nedodirljivi! Priča o chefu stoljeća kojemu drugi kuhari nisu ni do koljena

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mate Janković

    Zašto naši kuhari forsiraju avokado i limetu kada imamo mušmulu i murvu?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close