Za razliku od uobičajenog mirisa po zemlji ili zamračenim muzejskim prostorijama, nekoliko dana tijekom rujna arheologija u Budinjaku miriše po metvici, rimskome slanom pripravku – liquamenu i egzotičnim začinima kakve su trgovci srednjega vijeka donosili s putovanja po bliskoistočnim zemljama. Mirisi prošlosti šire se s kulinarskih radionica tijekom kojih se posjetitelji okušavaju u pripremanju jela po povijesnim receptima.

Program započinje obilaskom Arheološkoga parka duž poučne Staze kneževa. Nakon lagane šetnje posjetitelji započinju s pripremom hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te po završetku pripreme uživaju u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas, kao i stoljećima ranije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Ako miris neobično začinjenog rimskog vina nije dosegnuo do Vaših nosnica, a pod nepcima niste osjetili skladan okus piletine u umaku od verjuicea (tekućine dobivene istiskanjem nezreloga grožđa), znate što Vam je činiti – nikako ne propustiti sljedeću priliku za sudjelovanje u radionicama “Tisućljeća kulinarstva”. Javna ustanova “Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje” s veseljem Vas očekuje!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju