„Predavači znanstvenog skupa uistinu su najjača imena mediteranske prehrane na svijetu. U Šibenik će, između ostalih, doći prof. Antonia Trichopoulou, koja je zapravo stvorila pojam mediteranske prehrane! Moram priznati da nisam vjerovala da ću te ugledne profesore ikad vidjeti i slušati uživo.“ rekla je Doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender, poznata nutricionistica, koja će na konferenciji u Šibeniku održati predavanje o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.

Pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO, Hrvoje Marušić, ovom je prigodom prvi put u javnosti predstavio sudjelovanje Hrvatske na EXPO Milanu 2015. Tema Svjetske izložbe, koja se otvara 1. svibnja 2015. i traje šest mjeseci, je „Prehrana planeta, energija života“, a tema hrvatskog nastupa je je „Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti“.

Svoju ljubav prema gastronomiji s posjetiteljima Festivala Okusi Mediteran!, podijelit će i francuski chef Olivier Grouard. U posljednjih 20 godina predstavlja gastronomiju svoje zemlje u francuskim veleposlanstvima širom svijeta, te je radio u Italiji, Vatikanu, Švicarskoj, Austriji, a od 2012. je chef kuhinje francuske ambasade u Ankari. Da bi ga izabrali za tako važnu poziciju, Olivier je najprije morao proći kuhinju Elizejske palače, gdje je gotovo dvije godine kuhao za Predsjednika republike.

Fotograf, novinar, art direktor, glavni urednik i osnivač časopisa Iće&Piće, Damir Fabijanić biti će sudionik Okruglog stola pod nazivom "Važnost Mediteranske prehrane za brendiranje i razvoj turističke destinacije". Fabijanić, čiji je časopis Iće&Piće u 2011. osvojio prestižnu svjetsku nagradu Gourmand Awards, te postao 3. gourmet magazin na svijetu, stalni je sudionik jednog od najznačajnijih svjetskih gastronomskih kongresa - Gastronomika u San Sebastianu. Kao samostalna i neutralna osoba upoznat je s detaljnim pregledom hrvatske eno-gastronomije, te je u stalnom kontaktu s brojnim domaćim kuharima, vinarima, proizvođačima, stručnjacima i institucijama, kao i s najboljim svjetskim kuharima i osobama iz svjetskog eno-gastronomskog miljea.

Više informacija na info@tastethemediterranean.eu
www.tastethemediterranean.eu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju