Maleno mjesto Bovington na jugozapadu Engleske u grofoviji Dorset poznato je u svijetu po svojem muzeju tenkova. To je najveća svjetska muzejska kolekcija tenkova i općenito jedna od najvećih kolekcija oklopnih vozila na svijetu. Razlog zbog kojeg su 16. rujna u muzej došle tisuće ljudi iz cijelog svijeta je Tiger Day, odnosno festival koji se održava dva puta na godinu. Osim brojnih drugih tenkova koji na taj dan prodefiliraju poligonom kod muzeja, najveći mamac za posjetitelje je njemački tenk Tigar koji svi žele vidjeti u akciji, a to je posljednji takav model u voznom stanju u svijetu.



Do muzeja tenkova u Bovingtonu nije preteško doći, ali je potrebno dobro isplanirati put. Najjednostavnije je iz Londona zaputiti se vlakom u smjeru Weymoutha, koji je posljednja postaja na toj liniji. Vozite se oko dva i pol sata i nekih 15-ak postaja poslije, nakon što ste prošli Southampton i Bornemouth, izađete u Woolu, pitoresknom engleskom gradiću koji djeluje kao mjesto u kojem svi opušteno žive. Do Bovingtona imate nešto više od kilometar zračne udaljenosti. Na Tiger day su organizirani autobusi do muzeja tenkova, ali vožnja stoji 3 do 4 funte, a postoje i taksiji koji nisu jeftini. Ako vam se ne žuri, možete odabrati ugodnu šetnju kroz tipični engleski countryside koja će trajati nešto manje od pola sata.



Muzej tenkova sastoji se od nekoliko zgrada hangara i velikog otvorenog poligona po kojem se sredinom dana voze stari i nešto noviji tenkovi. U glavnoj zgradi je stalni postav muzeja. U pomoćnom hangaru je centar za restauraciju u kojem su tijesno parkirane stotine vojnih vozila, no to je manje atraktivno. Pojedinačna ulaznica za odraslu osobu stoji 15 funti i najbolje je kupiti je ranije putem interneta. Najzanimljivije stvari nalaze se u glavnoj zgradi podijeljenoj u više tematskih dvorana. Tu je Prvi svjetski rat, u kojem se može doživjeti svakodnevica rovovskog ratovanja, Drugi svjetski rat, Hladni rat, pa čak i dio posvećen sudjelovanju britanske vojske u ratu u Afganistanu. Logično, u muzeju je naglasak stavljen na britanska vojna vozila kojih ima najviše.



Posjetitelja ima svakakvih, oba spola, od najmlađih koji dođu s roditeljima, do onih u poodmaklim godinama, koji su često veterani raznih ratova. Nije bila rijetkost vidjeti i pokoji par koji je došao provesti dan u muzeju tenkova.

Ono zbog čega je Tiger day toliko poseban i zbog čega privlači toliko posjetitelja je glavna atrakcija – njemački tenk Tigar 1. Riječ je o posljednjem takvom modelu u svijetu koji je u voznom stanju. Dakle, očuvanih Tigrova ima još nekolicina po muzejima u svijetu, ali su svi već desetljećima nepomični. Osim ovoga u Bovingtonu. Njega će osoblje muzeja na Tiger day upaliti i provesti se njime po poligonu. I svi dolaze vidjeti upravo to. Muzejski Tigar nosi serijski broj 131 i krasi brojne suvenire koji se prodaju u Bovingtonu. Tigar 131 zapravo je i „filmska zvijezda“. Pojavio se u filmu Fury iz 2014. u najatraktivnijoj, iako ne suviše uvjerljivoj sceni u tom uratku. A u muzeju je i „glavni glumac“ iz tog filma – američki tenk Sherman s natpisom Fury na cijevi – isti onaj kojim je zapovijedao Brad Pitt u istoimenom filmu. Posjetitelji su mogli u pokretu vidjeti još nekoliko tenkova, između ostaloga britanski Centurion, njemački Panzer III, američki Stuart i nešto moderniji njemački Leopard II.



Tu su i ostali sadržaji. Prije finala Tiger daya, po poligonu su organizirane vožnje za posjetitelje u transportnom gusjeničaru, što se dodatno naplaćuje. Naravno, tu su i štandovi s engleskim kobasicama, hamburgerima i ostalom brzom hranom. Na svoje dolaze i maketari koji ponosno izlažu svoje tenkove. Postoji i "američki kutak", gdje se može isprobati američka oprema iz Drugog svjetskog rata. Ukratko, na svoje će doći svi ljubitelji vojne tehnologije, kao i oni jednostavno željni doživjeti dio povijesti iz prve ruke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju