Ferdinand Magellan poznat je po tome što je bio voditelj prvog "pravog" putovanja oko svijeta, a njegova znatiželja dovela ga je do velikog otkrića, prolaza koji je naziv dobio po njegovu imenu. Upravo na tom mjestu nalazi se Tierra del Fuego, božanstveno otočje koje je jedan od najvećih američkih prirodnih ekstrema.

Mnogi ga opisuju starim, čudnim, ali istovremeno i lijepim, jer priroda se tu zaista potrudila poigrati najviše što je mogla. Tierra del Fuego, u prijevodu, Ognjena zemlja, je arhipelag koji se nalazi u Južnoj Americi i većim djelom pripada Čileu, a manjim Argentini. Sastoji se od najvećeg otoka istoimenog naziva, a susjedni manji odvojeni su malim kanalima.

Klima je ljeti pretežno svježa, a zimi hladna. Otočje je pravi odabir za one koji za svoja istraživanja i otkrivanja novog uzimaju više od dva tjedna slobodnog vremena, stoga kompas u ruke i krenimo saznati kakve vizure, mirise i senzacije ovo područje nudi.

Ushuaia je, pazi ovo, najjužniji grad na svijetu kojeg, ako ste već tamo, ne smijete zaobići. Avanturističko je središte i jedna od prometnijih morskih luka Argentine. Ande se ovdje susreću s kanalom Beagle, a u centru mjesta možete popiti i izvrsno pivo Beagle Ale koje ima jedan poseban sastojak, vodu iz obližnjeg ledenjaka. Nakon par čaša spremni ste otpustiti svoj avanturističkih duh i sjesti u kajak, okušati se u skijanju, jedrenju, pa čak i u ronjenju. Oni odvažniji neka krenu na Glacier Martial, no onda polako s količinom piva i pazite na vremenske neprilike zimi jer su prosječne temperature oko minus10 stupnjeva.

Područje je bogato šumama i prekrasnim krajolicima, a iznajmite li automobil, zaputite se od Ushuaie prema mjestima Rio Grande ili Puerto Williams gdje vas na putu čekaju ogromne zimzelene šume, očaravajuća jezera i planine pogodne za one krasne fotografije s Instagrama na koje smo svi uvijek ljubomorni.

Lokalci su uvijek pristupačni, ljubazni i sa svima se žele sprijateljiti, a ponude li vam maté, čaj od gorkog lišća u malim drvenim čašicama, nemojte odbiti jer je ovo argentinska tradicija kojom vam žele dati do znanja da ste super i da su vas prihvatili. Nemojte se ustručavati ni stopirati, jer će vam uvijek rado stati na cesti.

Uvijek sa sobom ponesite kremu za sunčanje jer čak i za vrijeme oblačnih dana postoji velika šansa da ćete izgorjeti. Kad ste već tu, zaputite se i prema Antarktici i upoznajte pingvine, orke i plave kitove, no za ovo ćete, vjerujemo, životno iskustvo trebati izdvojiti dosta novaca jer cijene izleta kreću se od 2700 funti na dalje. Alternativa Antarktici je besplatni muzej koji se nalazi u Ushuaiju.

Savjetujemo vam da novce, zvuči čudno, promijenite na ulici, jer ćete ovako dobiti više. Ako ste žedni, nema problema, jer je na području tamošnje Patagonije voda koja pada direktno s ledenjaka pitka. Volite li foto safari, zaputite se na Cape Horn na kojem se skrivaju kraljevski pingvini, dabrovi i mnoge druge zanimljive životinje.

Ako ste jedni od onih koji vole zabaciti ruksak na leđa, zaputite se prema mjestu Punta Arenas gdje je hrana izrazito jeftina, a volite li pivo, bingo, ovo je pravo mjesto za vas jer su festivali piva ovdje česta pojava. Svakako posjetite i neizbježan Parque Nacional Tierra del Fuego, Lagunu Esmeralda, uvalu Lapataia, otok Martillo, svjetionik u zaljevu Ushuaia i otok ptica.

Nemojte zaboraviti, u južnoj hemisferi ljetni mjeseci su prosinac, siječanj i veljača, a zima na snagu stupa u razdoblju od lipnja do kolovoza. Oblaci su ovdje svakodnevna pojava, pa se na godišnjoj razini dogodi da ima i više od 200 oblačnih dana, a dnevno svjetlo vidjet ćete ljeti do 17 sati, dok vas zimi sunce obasjava samo sedam sati dnevno.

Najbolje se tamo zaputiti tijekom ljeta, dakle u našim zimskim mjesecima kad je snijeg rijetka pojava, a u tom razdoblju postoje i najveće šanse da se upoznate s morskim lavovima, pingvinima, pticama i kitovima. Nacionalni specijalitet je centolla, odnosno kraljevski rak, stoga ćete se ovdje ugodno iznenaditi ako ste ljubitelj morskih plodova.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju