• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Tajni vrt na Korčuli u kojem složna braća rade čuda od janjetine

Majoneza od janjetine, kamenice s infuzijom bora i slaninom, kao i kultni makaruni odličan su razlog da skrenete s puta i prepustite nosu vodstvo do ranča u kojem miriše na začinsko bilje, vatru i dim...

Nika Borovac 28.07.2018 07:59 komentari
viber Created with Sketch.
Konoba Maha - 10
Konoba Maha - 10 (Foto:NB)

Galerija Tata-Maha 11 Jakša priprema domaći sok 11 Konoba Maha - 14 11 Konoba Maha - 13 11

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Te nedjelje se dobar dio Korčule okupio u Lavanda baru kako bi svakim svojim atomom bodrili Vatrene u finalu svjetskog nogometnog prvenstva. Između ostalih, mladi chef Matija Bogdan iz obližnjeg fine dining restorana De Canavellisa s ekipom kuhara i prijatelja kojima je taj bar draga baza. I Marko Gajski iz Lešić Dimitrija ondje voli popiti kavu. Kava je zbilja dobra, fini je i hlad u koji se bježi od jutarnjeg sunca na prostranu terasu s pogledom na more i staru jezgru grada. Priča se da su baš ukusni i netom pečeni kroasani koji dolaze s domaćom marmeladom od smokava i naranča, kao i sokovi od začinskog bilja koje vlasnici sami beru. Ne bi to bilo ništa neobično da je svijet savršeno mjesto u kojem ugostitelji nisu jedni drugima konkurencija. Srećom, Korčula je specifična. Čak i ako si nisu previše dragi, kuhari si većinom ne podmeću nego rade zajedno. Dobar dio njih su i veliki prijatelji. Naravno, postoje i iznimke, ali usporedi li se ta atmosfera s nekim razvikanijim susjednim otocima; to je nebo i zemlja.

Konoba Maha - 10 Konoba Maha - 10 (Foto: NB)

Oni koji ih poznaju, u Lavandu manje dolaze zbog korčulanskih zalogajčića, a više zbog tri mušketira – oca i dva brata. Mahe su duša bara. Da ste ih vidjeli kako navijaju, dočekuju goste te slave srebro, znali biste da se ne radi o običnim dečkima. Zaraznu energiju pretaču u sve što rade, ali nije ih proslavila Lavanda nego ranč nadomak Korčule na kojem se odlično jede. Manje eksponirane, ali jednako važne su i njihove supruge i djevojke. Posjetili smo ih na ranču tijekom Pjatanaca, korčulanskog festivala kojim se otvara sezona na Crnom otoku. Tad su nam Mahe najavljivali otvorenje Lavande koja je 'proradila' par tjedana kasnije.

Tata-Maha Tata-Maha (Foto: NB)

"U ponudi ćemo imati koktele s domaćim sirupima. Kupovne varijante ne priznajemo. Dobivamo ih ukuhavanjem ružmarina, metvice, majčine dušice, ili nekog drugog začinskog bilja koje raste u našem vrtu, sa šećerom, a za „spicy mix“ dodajemo klinčiće i cimet. Tu su i domaći sokovi od mente, bazge i lavande, kao i craft pivo. Uz tri, četiri vrste domaćih kozjih sireva (dimljeni, mladi i zreli te začinski) na stol će stizati i slani inćuni, domaće maslinovo ulje, pršut, punjene ljute papričice. Bratova žena je slastičarka pa će ona peći kroasane, a posluživat ćemo ih s marmeladama od smokve, gorke naranče i jagoda. Posebna se pozornost pridaje i koktelima pa smo doveli i miksologa koji će educirati barmene“, ispričao je Jakša Marelić.

Jakša priprema domaći sok Jakša priprema domaći sok (Foto: NB)

Iza obiteljskog nadimka Maha su i brat Ivan, kuhar-kreativac, majka Daria koja radi glasovite šalše i pašticadu te glava obitelji – Željko Marelić Maha bez kojeg ranča ne bi bilo. 

Tek jedna oznaka na glavnoj cesti sugerirat će vam gdje treba skrenuti da bi se stiglo u skriveni žrnovski vrt u kojem se gosti osjećaju kao da su zalutali u kakvu mirisnu bajku. Bez obzira na „mušku“ energiju koje ima napretek, okruženje je ljupko. Pazi se na odabir tanjura i da cvijeće ne bude žedno u vazama na stolovima koji okružuju kamenu konobu. Od obrasle kuće, dom uzgajivača koza, vinove loze i maslina kvadrat po kvadrat 'odrastao' je u ranč koji može primiti oko 60 ljudi. Vole ga posjetiti i poznati Hrvati, kao i oni koji su doista slavni, kako bi se sakrili od pogleda i guštali u otočnim specijalitetima.

Makaruni u šugu za pamćenje Makaruni u šugu za pamćenje (Foto: NB)

Prema preporuci kod Mahe se ide na peku ili odležano meso s roštilja, kao i na žrnovske makarune, za koje odgovorno tvrdimo da su jedni od najboljih na otoku. Ta ručno rađena tjestenina koju su marljive ruke pomoću igle oblikovale generacijama, najprije u Žrnovu, a potom i na drugim dijelovima otoka, originalno se posluživala u šugu od kosića. Male ptice u međuvremenu su zamijenile druge vrste mesa, a makarune na ranču možete pojesti pripremljene na dva načina. U vegetarijanskoj varijanti poslužuju se s rajčicom, pestom od badema i svježim kozjim sirom, a za onu bližu originalu, zaslužna je baka.

Ivan, majstor okusa Ivan, majstor okusa (Foto: NB)

"Svaka kuća ima svoj recept za šug. Kod nas doma se uvijek radilo s kozletinom, preciznije butom. Na količinu mesa ide jednako toliko kapule. Tekućine osim vlastitog soka i crnog vina nema. Dodaje se i muškatni oraščić, klinčić, cimet i papar. To je izvorni recept, tako je i radila moja baba“, kaže Ivan prolazeći do stola s malim kuhinjski brenerom i pladnjem punim kamenica u rukama. Kod Mahe svaki tanjur izgleda kao malo umjetničko djelo; vjerojatno bi bilo i po guštu Kandinskom, da je imao priliku navratiti. Ivan iskreno kaže mu klasične kamenice nisu više zanimljive. Kako i ne bi kad se otočani s njima rode.

Konoba Maha - 5 Konoba Maha - 5 (Foto: NB)

"Znate što ću vam reći, meni je kamenica postala dosada. Razmišljao sam što ću s njom napraviti. Nisam je htio ubiti i previše termički obraditi jer je najbolja svježa“, priča Maha dodajući kako je pomoću pancete koju sami dime i vatre dobio aromu, a ključan sastojak je i infuzija bora koju rade na ranču. Teška i metalna, crna plata efektna je i oku; Kamenice dolaze poslužene na kamenu i grančicama bora, a mirisi koji se šire dok se pale ne zaboravljaju se tako brzo.

> Hedonistički vodič po Korčuli: 18 mjesta na kojima se fino jede i pije

"Da ne bi bilo da smo ovdje poznati samo po mesu, radimo i s ribom koja dolazi isključivo od lokalnih ribara. Radimo je svježu ili s gradela“, dodaje Ivan.
Brancin s kremom od češnjaka i sezonskog povrća s kaparama poškropljen zelenim zlatom s otoka, na tanjuru se druži i s kruškom koja svojom slatkom notom doprinosi sinergiji okusa, savršeno se nadopunjujući s bosiljkom iz vrta i maslinama punim soka. Svaka komponenta tog tanjura iz sebe ima štoriju o obitelji, otoku, trudu i strasti.

Konoba Maha - 14 Konoba Maha - 14 (Foto: NB)

Ne treba propustiti ni platu koja služi kao ambasadorica otočnih blaga: kozji sir, marmelada od kapule, korčulanske tikvice, tostirani bademi i lumbarajski pomidori te još ponešto za čisti gušt. Male crvene rajčice specifične su za ovaj kraj, a toliko su slatke i pune okusa da se lako zaljubiti već na prvo kušanje. Kako su nam ispričali, zahvalne su i za uzgoj jer ne traže puno truda niti zalijevanja.

> Nestvarno lijepe: 10 najljepših plaža na Korčuli

Teško je zamisliti da Mahe stoje na mjestu, bilo doslovno ili preneseno pa tako ne čudi to što se Ivan nije htio pomiriti s klasičnom domaćom majonezom nego je priprema od janjeće trbušne maramice. Blag, ali opet toliko sadržajan namaz divotica je vrijedna kušanja i još jedan od malobrojnih, ali vrijednih primjera o tome kako se jedna namirnica može iskoristiti do kraja. Upravo je to poštovanje prema korijenima, prirodi i svim komponentama koje se spajaju u užitak na tanjuru razlog zbog kojeg vrijedi potražiti taj tajnoviti ranč i izgubiti se u strastvenim okusima i mirisima Korčule.

  • #gdje sjesti
  • #konoba maha
  • #Korčula
  • #ranč
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Oglas
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
Oglas
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Svjetski poznate
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
sport
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pičena Bay Hrana i piće
    Pravac - Pičena

    Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
close