Nakon što je kulturni centar s tradicionalnom konobom na otočiću nadomak Korčule prije desetak dana otvorio svoja vrata, i grad je postao bogatiji za još jedno mjesto vrijedno pozornosti. Fine dining restoran De Canavellis ime duguje Petru Kanaveliću, jednom od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća, posljednjem muškom potomku stare, vrlo bogate i ugledne korčulanske plemićke obitelji. Na istoimenom šetalištu u zalazak sunca gušta se u piću s pogledom na sunce koje se spušta u more – bilo da je riječ o vinu s pomno birane karte ili koktelima Marijana Maksana koji se proslavio u zagrebačkom Dežman baru.

Bez obzira na jedinstven interijer i pogled od milijun dolara, Canavellis ne bi već sad prikupljao lovorike da nema vrhunskih kuhara. Jela potpisuje Matija Bogdan, vrsni chef zarazno pozitivne energije. Nakon Baltazara i Dubravkina puta stažirao je kod Daniela Pattersona u San Franciscu te dvije godine proveo u Ledburyju, britanskom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice i titulom jednog od 50 najboljih u svijetu. U Londonu je preživio sumanuti tempo i usavršio znanje, a nakon Korčule bi se trebao vratiti kod mentora Bretta Grahama, ovaj put kao sous chef.

interijer interijer (Foto: PL)

Naravno, restoran pod zidinama ne bi bio to što jest bez tima mladih kuhara na koje je Matija osobito ponosan. Još jedan dokaz kako je Korčula doista malo vrelo dobrih vibracija jesu i pohvale talentiranog Marka Gajskog u Lešić Dimitriju na sve što dečki rade u Canavellisu koje je objavio na svojem Instagramu. Zajedno s vrhunskim Igorom Gudcem i  „rančerima“ iz Mahe, gdje se uzima najbolje od tradicije i spaja u modernoj formuli slasti, mladi kuhari s Crnog otoka dokazuju kako konkurencija, ako je i ima može imati zdravi predznak, pružajući savršen primjer ostalima.

> Hedonistički vodič po Korčuli: 18 mjesta na kojima se fino jede i pije

Za chef's tableom na Kanavelićevim bedemima bez sumnje će se stvarati nezaboravne uspomene, a nakon što domaći i strani gosti kušaju "remek-jela"  na tanjurima poput krastavca u svim agregatnim stanjima koji se druže s kamenicama, kombinacije hlapa i voća, rižota s gusjom jetrom, Korčula će dobiti iskrene ambasadore lokalne gastronomije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju