Dugu povijest pivarstva te proizvodnju i pravilno točenje i kušanje piva predstavili su Igor Jukić, tehnolog u proizvodnji, Zenon Zekić, stručnjak za točenje piva, Igor Praunsperger, event manager, i Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare. Tom prilikom Tina Puhalo Grladinović istaknula je:

„Pivo je iznimno vrijedan proizvod ako se konzumira u umjerenim količinama. Imajući na umu njegove nutritivne vrijednosti i karakteristike, često se nepravedno zapostavlja, osobito u odnosu na neka druga pića. Upravo zato organiziramo Beer Champions, kako bismo zajedno s vodećim stručnjacima demistificirali mnoge predrasude o pivu te istaknuli njegov potencijal u gastronomiji i pozitivan učinak na zdravlje.“

Česte zablude, ali i znanstvene činjenice o pivu istaknula je i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica KBC-a Zagreb, koja je tom prilikom posebno navela njegov prirodan sastav i blagotvoran učinak na organizam ako se konzumira umjereno. Za žene to znači pijenje oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan standardnog lager piva s 4,5 do 5 volumnih postotaka alkohola.

O karakteristikama i okusima piva govorio je strastveni pivski sommelier i radijski voditelj Milan Peh, koji je dočarao dokle seže raznolikost i širina primjene piva. Uz ritual pravilnog točenja i posluživanja piva, zahvaljujući prvoj hrvatskoj masterchefici Ivi Pehar i gastronomskom stručnjaku Željku Šatoviću Guli svi prisutni mogli su se uvjeriti koliko je ono zahvalan dodatak u pripremanju različitih delicija. Oni su posebno za tu prigodu osmislili jelovnik koristeći se i inspirirajući se različitim vrstama piva iz portfelja Zagrebačke pivovare.

Tako se Ožujsko Rezano odlično sljubilo s paštetom od pilećih jetrica i uštipcima od pure sa salatom. Rezano se konzumiralo i s brusketama s premazom od sira i mlade kapulice s nadjevom od julienne crvene, zelene i žute paprike. Kuhalo se i s pivom Hoegaarden u pripremi goveđih obraza s kremastom palentom, aromatiziranim gorgonzola sirom i salatom, koji su bili posluženi uz Ožujsko pivo. Da pivo izvrsno gasi žeđ i da ga je preporučljivo piti uz masna jela pokazala je kombinacija piva Staropramen uz sous vide filet lososa na posteljici od salate od kus-kusa i sezonskog povrća. Ljubitelji slatkih zalogaja posebno su uživali u prhkim košaricama punjenima karamelom, nektarinama te završnom pjenicom od piva Leffe Blond kao i u ganacheu od crne čokolade, culi od jagoda, crumbleu i pjenici od piva posluženima uz crni Tomislav

Kao lider na domaćem tržištu, Zagrebačka pivovara svjesna je važnosti ulaganja u svoje zaposlenike i stvaranja pravilne javne percepcije o pivu. Zato je i ove godine organizirala ovo zabavno-edukativno događanje na kojem su mnogobrojni zaposlenici i novinari otkrili novi svijet kušanja piva i uživanja u pivu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju