Vrste luka

Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španjolska najveći su proizvođači ove moćne povrtlarske kulture, čije sorte razlikujemo obzirom na okus, veličinu i boju ploda. Mladi luk karakterizira slatkasti okus, manja bijela glavica i zeleni duguljasti listovi, koji se beru u proljeće i ljeto.

U jesen je aktualan takozvani kuhinjski luk žute i crvene (ljubičaste) boje ovojnih listova koje krasi izražajna aroma i ljutkasti oblik. U njegovu obitelj ubrajamo i bijeli luk ili češnjak, aromatičnu ljutiku malih glavica, zeleni poriluk i medvjeđi luk, kao i vlasac te šalote.


Spremanje luka

Kad kupujete luk birajte čvrste plodove koje nemaju vidljivih oštećenja ljuske. Glavice kuhinjskog luka bi najbolje bilo pohraniti na hladna i tamna mjesta te ih udaljiti od krumpira jer njihova međusobna bliskost potiče proces ubrzanog truljenja obje vrste ploda. Mladi luk ima vrlo kratak rok trajanja te ga je najbolje potrošiti u roku dan ili dva od kupnje, a privremeno ga odložiti u hladnjaku.

Korištenje luka
Luk je sastavni dio većine kuhanih obroka: njihovim pirjanjem započinjemo pripremu povrtnih i mesnih juha, variva i gulaša. Pržene ili karamelizirane komadiće luka možemo dodati pečenim odrescima i različitim pireima, ubaciti u složence i pite. Jedemo ga sirovog, mariniramo uz pomoć začinskih trava i ulja, te kiselimo octom.


5 ideja za pripremu 5 različitih vrsta luka:

1. Kuhinjski luk narežite na kolutiće otprilike pola centimetra širine, dobro ih posušite, pa ispohajte u smjesi brašna, kuhinjske soli i malo piva te u vrućem ulju dok ne postanu hrskavi i zlatno-žute boje.

2. Cijelu glavicu češnjaka stavite peći u aluminijskoj foliji u pećnici na otprilike 180 stupnjeva oko 45 minuta. Nakon pečenja istisnite fini slatkasti pire na brusketu, na pečeni krumpir ili pomiješajte s tjesteninom.

3. Listove medvjeđeg luka zdrobite u mužaru, pomiješajte s maslinovim uljem i pinjolima, pa napravite fini pesto.

4. Kilogram ljutike skuhajte zajedno s junetinom u ovoj grčkoj klasici.

5. Napravite rižoto na pilećem temeljcu s komadićima poriluka i sirom. Za pripremu jela upotrijebite bijeli korijenasti dio i početak zelene stapke. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju