Ako volite češnjak, voljet ćete i medvjeđi luk, divlji luk koji raste po listopadnim šumama, u dolinama i uz potoke i ima puno jači miris od kultiviranog češnjaka. Medvjeđi luk poznat je i pod imenima šumski luk, divlji luk, crijemuš i sremuš.

Sezona mu je tek krenula, a izuzetno je popularan zbog svojih ljekovitih svojstava, pa se često koristi za proljetno čišćenje organizma. Čisti krv, crijeva i želudac od masnoća i otrova, snižava krvni tlak, poboljšava pamćenje, pomaže kod nesanice i vrtoglavice...

Divlji luk raste u listopadnim šumama Divlji luk raste u listopadnim šumama (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Mimo toga što djelotvorno utječe na organizam, medvjeđi luk prava je poslastica. Od njega se rade umaci, pesto, juhe, salate, koristi ga se kao začin...

Za jelo se koristi cijela biljka, no najslasniji su mladi listovi u proljeće. Najbolje je ne obrađivati ga termički jer kuhanjem gubi svoja svojstva, a isto tako i sušenjem, pa ga je najbolje jesti svježeg.

Recept za pesto:

Sastojci:

50 g nasjeckanih badema
Sol
Papar
75 g medvjeđeg luka
150 ml maslinovog ulja
parmezan ili grana padano

Pesto od medvjeđeg luka Pesto od medvjeđeg luka (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Priprema:

1. Prepržite nasjeckane bademe (nemojte koristiti ulje). Ubacite ih sa soli, paprom i medvjeđim lukom u blender dok se fino ne povežu.

2. Polagano dodavajte ulje dok se ne formira pasta. Po želji dodajte još začina. Ako ne pojedete sve odjednom, stavite u posudu i prelijte s još malo maslinovog ulja, zatvorite posudu i držite u hladnjaku.

Ako se sami odlučite krenuti u berbu medvjeđeg luka, vrlo je bitno znati da u isto vrijeme rastu i otrovne biljke: mrazovac i đurđica, a ako zabunom uberete jednu od ove dvije, posljedice mogu biti kobne. Razlikovati ga možete po mirisu jer ima izuzetno jak miris luka.

Ipak, radije potražite nekog iskusnijeg tko će poći u berbu s vama, a ove subote, 14. travnja, imate priliku pridružiti se planinarskom društvu Zrin koji ima Dan medvjeđeg luka.

S voditeljicom Nadom Tanković penjat će se do planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovačkoj gori i pritom brati medvjeđi luk i drugo bilje, a na cilju, u domu će ga pripremiti i pojesti. Okupljanje i polazak zainteresiranih je u 8 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju