Ako se pripremate posjetiti glavni grad Kraljevine Švedske, sljedeća saznanja možda će vam dobro doći. Ali i u slučaju da nemate u planu skoro razgledavanje Stockholma, slobodno saznajte nešto više o švedskoj prijestolnici, ništa vas ne košta!

1. Stara gradska jezgra zove se Gamla Stan. Ovo je jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih jezgri na čitavom kontinentu i užitak je proći kamenim ulicama, diviti se crkvama i sjesti u dobar restoran. Gamia stan je i mjesto oko kojeg je 1252. nastao Stockholm.

2. Grad je često poznat po dva naziva: "Najmanji veliki grad na svijetu" i "Najveći mali grad na svijetu".

3. Grad s okolicom ima oko dva milijuna stanovnika.



4. Nije samo metro u Moskvi poznat po umjetničkim djelima, već i onaj u Stockholmu. Stoga će vam podzemna željeznica ujedno poslužiti i kao muzej.

> Moskovska podzemna željeznica - najdublji i najdulji muzej na svijetu!

5. Stockholm je dom i dvjema "stvarima" koje se nalaze na UNESCO-ovu  popisu Svjetske kulturne baštine: Kraljevske palače Drottningholm i groblja Woodland.

6. Prva dodjela Nobelove nagrade upriličena je 1901. godine u Stockholmu.

7. Početkom 18. stoljeća grad je poharala kuga koja je smanjila gradsku populaciju za 30 posto.



8. Stockholm se s pravom smatra europskom prijestolnicom zelenila, jer gotovo jednu trećinu grada čine zelene površine. Još je fascinantniji podatak da 95 posto stanovništva živi 300 metara ili bliže zelenim površinama.

9.U slučaju da grad posjetite u lipnju, nemojte da vas začudi činjenica da "sunce vječno sja". Naime, mrak, tj. sumrak traje od ponoći do tri ujutro, a ostalo vrijeme je: dan!

10. Grad se često naziva i Venecijom Sjevera, zbog položaja na moru i brojnih prekrasnih arhitektonskih zdanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju