Iako ovaj dio Slovenije slovi po bijelim vinima, to je zapravo samo zato, što su za vrijeme SFRJ vinarima zabranili uzgoj crvenih. Ali polako se vraćaju i crvena, kao na primer Modra Frankinja, a sva vina ovog područja imaju karakter, kvalitetan okus i dobre priče. U Ptuj, najstariji grad u Sloveniji, koji je bio poznat već u rimsko doba - Rimljani su i donijeli vinovu lozu, odnosno kulturu vina.


U Ptuju se nalazi i Perutnina Ptuj, koja prodaje svoje proizvode na čak 22 tržišta od Skandinavije do Sredozemlja. Perutnina Ptuj je vlasnik jednog od najvećih i najboljih slovenskih vinskih podruma Vinskog Podruma Ptuj. Želite li potpuno odmoriti od svakodnevnog stresa, posjetite hotel Grand Hotel Primus u Ptuju, gdje se odlično prepliće priča o rimskoj povijesti, dobroj hrani i brizi za zdravo i lijepo tijelo. U hotelu postoji zdravstveni i termalni centar Medico-Wellness Valens Augustus. Tu se možete prepustiti masažama, rimskom bazenu, Med Contour aparatu za lijepo tijelo, te na Med Visage za  pomlađeno lice.


Püklavec, Jeruzalemske gorice
Najljepše je novi dan početi vožnjom biciklom ili šetnjama po predivnim brežuljcima Jeruzalmskih gorica. Možete tada svratiti i kod odličnog vinara Püklavca, koji ima romantični vinski podrum, pun odličnih i nagrađivanih vina. Odmorite i odsjednite na seoskom imanju Püklavec, priuštite si odličnu domaću hranu i uživajte u panorami. Sjednite u vrt i popijte čašu vina Šipon, koje je nastalo od francuske riječi Si bon (op.p. tako dobro), kada su Napoleonovi vojnici tu širili ilirske provincije i vikali - kako je ovo vino dobro!

A vina nikad dosta. Jako poznat slovenski podrum Jeruzalem – Ormož, koji se nalazi u Ormožu je na svega 15 minuta vožnje prema Ptuju. Isplati vam se zaustaviti u njihovoj sobi za degustacije i u njihovoj prodavnici. Oduševit ćete se već samim prostorom, a njihova vinska ponuda razoružat će vas - sigurno ćete naći vino po vašem ukusu. Ormož ima slogan – priča sunca, jer tu su ljudi uvijek nasmijani, on je sunce Prlekije i ima lijepu povijesnu priču o najstarijim naseobinama. Zanimljiv je i romantičan zamak, koji potiče iz 1278, kada ga je počeo graditi Fridrik Ptujski. Ormoški muzej je nadomak zamka, i totalni je must see za ljubitelje suvremene arhitekture i dizajna.


Uljara Središče ob Dravi
Tradicija proizvodnje ulja u Uljari iz Središta uz Dravu je duža od 100 godina. U najviši razred kvalitete se ubraja sa svojim 100% prirodnim uljem od buče.

Njihovo bučino ulje ima divan miris po lješnjacima, pa se koristi u hrani za koju ne biste ni pomislili da bi se mogla spajati s ovom namirnicom. Ako želite zadiviti prijatelje, nikako ne smijete preskočiti sladoled s uljem od buče. Kupite dobar sladoled od vanilije, dodajte malo ulja i večera će biti Večera sa velikim V.

A ako se zaustavite u uljari možete probati i testenine, sjemenke, namaz od sjemenki, roladu od sjemenki… Uglavnom, Ptuj vas očekuje...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju