Grupa internacionalnih znanstvenika ove je godine potvrdila kako je Zelandija uistinu bila osmi kontinent, koji se odvojio od Australije prije 60 do 85 milijuna godina pr. Krista. Kako je 94 posto njegove površine potopljeno u Tihom oceanu, saznanja o njemu zasada su vrlo štura.

Znanstvenici ga nazivaju još i Tasmantis ili Novozelandski kontinent budući da većina preostalog kopna koje izviruje nad morem pripada Novom Zelandu. Dom je za otprilike pet milijuna ljudi, a najviša mu je točka Aoraki ili Mt. Cook.

Na ovom prostoru nalaze se neki od najspektakularnijih krajolika na svijetu, a na Sjevernom otoku osobito se ističe špilja Waitomo u čijoj se unutrašnjosti nalazi bioluminiscentni kukci Arachnocampa luminosa.

Ovu špilju u okrilju planine Taupiri i u toku rijeke Waikato zato nazivaju i špilja svjetlećih crva. Riječ je zapravo o malom endemskom kukcu – "kanibalu“ koji reflektira plavo-zelenu svjetlost, a ako ne ulovi svoj plijen, spreman je pojesti i vlastitu larvu da bi preživio.

Neobična svjetlost mnoge podsjeća na sjaj zvijezda, a iskustvo istraživanja ove špilje uspoređuju sa šetnjom ispod zvjezdanog neba. Ne čudi stoga što je Waitamo velika turistička atrakcija već posljednjih stotinu godina.

U YouTube videu pogledajte kako izgleda šetnja kroz Waitamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju