Onečišćenje tla i vode živom jedno je od velikih ekoloških problema svijeta. Ne samo da ovaj metal negativno utječe na ponašanje i reprodukciju životinja u divljini, nego i najmanje količine mogu naštetiti imunitetu i živčanom sustavu pojedinaca.

Povrh svega, prema nekim procjenama svake se godine ispusti u atmosferu zapanjujuća količina od oko 5.000 do 8.000 tona žive.

Ne čudi stoga što je iznenadno otkriće Justina Chalkera sa sveučilišta Flinder naišlo na veliko oduševljenje struke. Ovaj australski istraživač želio je osmisliti novi polimer sastavljen od sumpora kako bi iskoristio nusprodukt naftne industrije, te limonena koji se može pronaći u kori naranče.

Tijekom testiranja otkrio je da taj polimer ima moć prepoznavanja i uklanjanja žive iz vode i tla, pri čemu postaje svijetložute boje. Njegova ispitivanja su pokazala da isti može ukloniti 50 posto žive iz vode u samo jednom postupku, dok se s nekoliko pokušaja razina smanjuje na gotovo pitke razine.

Najbolje od svega? Spoj nije toksičan, relativno je jeftin za proizvodnju pa je čišćenje svjetskih oceana i tla od žive postao ostvariv san.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju