Svima dobro poznati pileći paprikaš još je jedno jelo mađarskih korijena koje redovito kuhamo i rado jedemo, a volimo ga jednako kao i gulaš.
Ovisno o ukusima, može biti pikantniji ili nešto blaži, no kako god ga spremili, teško nam se zaustaviti samo na jednom tanjuru. Ako niste dugo skuhali pileći paprikaš, prisjetite se recepta i skuhajte ga već za sutrašnji ručak. Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite dodati barem jednu žlicu kiselog vrhnja!
Sastojci za pileći paprikaš:
- 1 kg piletine
- 2 glavice luka
- 3-4 režnja češnjaka
- 150 g korijena celera
- 2 mrkve
- 1 svježa paprika
- 250 g sjeckane rajčice (konzervirane ili svježe)
- 150 ml bijelog vina
- 2 lovorova lista
- 2 žličice mljevene slatke paprike
- pola žličice mljevene ljute paprike
- 1 žlica brašna
- sol, papar
- ulje
Za posluživanje:
- kuhani široki rezanci ili valjušci
- kiselo vrhnje
Priprema pilećeg paprikaša:
- Cijelo pile izrežite na komade ili koristite već narezane, vama omiljene komade piletine. Nasjeckajte nasitno luk, češnjak, celer i mrkvu. Svježu papriku narežite na kockice.
- U posudi zagrijte ulje pa dodajte luk, pirjajte ga 5 minuta te potom dodajte i ostalo povrće. Nastavite pirjati dok povrće malo ne omekša.
- Dodajte meso, kratko ga propirjajte, dodajte brašno, podlijte bijelim vinom. Zatim dodajte mljevenu crvenu papriku, začinite paprom i solju, ubacite lovorov list pa podlijte vodom tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Dodajte sjeckanu rajčicu, poklopite i kuhajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuhano.
- Za prilog skuhajte široke rezance, valjuške, palentu ili slani krumpir pa poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak kiselog vrhnja.
Što kada pukne umak? Trikovi kojima možete spasiti bolonjez, holandez, ragu... +0