Riba je među najzdravijim namirnicama na svijetu zahvaljujući nutrijentima koji nam trebaju da bismo bili zdravi, lijepi, zadovoljni, dobro pamtili, bolje spavali i vidjeli – a osim toga je i izrazito ukusna ako je kupimo i pripremimo na ispravan način.

Među vitaminima, mineralima i tvarima neophodnima za zdravlje su omega-3 masne kiseline i vitamin D, niacin (vitamin B3), vitamin B6, vitamin B12, magnezij i selen. Stručnjaci smatraju da bi se riba trebala naći na tanjuru tri puta tjedno, a najbolji izbor je svježe pripremljena jer se njezine prednosti ne mogu iskoristiti odaberemo li prerađevine.

Na podugačkom popisu zdravstvenih prednosti uživanja u ribi su manji rizici od srčanog i moždanog udara, depresije, nesanice, upale zglobova – kao i bolje zdravlje mozga, srca, jetre, živčanog sustava, te općenito manje upalnih procesa u organizmu. Osim toga, riba na tanjuru pomaže i u skidanju pivskog trbuha i drugih manje željenih oblina jer joj ne manjka kvalitetnih i lako probavljivih proteina koji nas dugo drže sitima. 

Riba Zanimljivosti Za prave znalce: Znate li prepoznati vrste ribe u ribarnici?

I dok je plava riba bogatija omega-3 masnim kiselinama, bijeloj ne nedostaje proteina, vitamina i minerala, pa ne treba zaboraviti na orade, kovače i brancine. Iako je zdrava, tuna nije na popisu riba koje bi se trebale jesti često. „Plavuša“ omiljena među sportašima i onima koji izbjegavaju ugljikohidrate praktički je čisti protein s minimalnom količinom masti. Osim toga, sadrži i omega-3 masne kiseline te blagotvorne vitamine i minerale, no može biti izvor i teških metala pa, osobito ako niste sigurni u podrijetlo namirnice, ne treba s njome pretjerivati – odnosno jesti je češće od jednom tjedno.

Slika nije dostupna Hrana i piće Česte greške zbog kojih nam se riba raspadne kad je pečemo na roštilju  

Masna riba je sjajan izvor vitamina D, koji nosi više važnih funkcija u organizmu te sudjeluje u prevenciji i liječenju brojnih bolesti. Zdrave kosti i zubi te snažan imunitet tek su početak priče o dobrobitima tog vitamina koji sadrže srdele, skuše, losos i haringe.

Srdela

Srdele su pobjednice kad je riječ o količini kalcija koje nam donose, bogate su omega-3 masnim kiselinama ključnima za zdravlje srca i krvnih žila, selenom koji čuva štitnjaču, kalcijem i vitaminima B12 i D. Ne manjka im niti proteina. U odnosu na brojne druge ribe, srdele imaju nizak udio žive i drugih štetnih metala.

Skuša

Skuša je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, što je čini kraljicom u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Obilje vitamina B12 i D te joda također je uvjerljiv argument da se zapostavljena skuša nađe nekoliko puta tjedno na tanjuru.

Slika nije dostupna Hrana i piće Marinada od 5 sastojaka koja će poboljšati okus bilo kojeg mesa ili ribe s roštilja

Inćuni

Mala riba puna minerala kao što su kalcij, fosfor, željezo, cink, bakar i magnezij u zdravstvenom ''životopisu'' ima i vitamin B12. Budući da obiluju proteinima, inćuni su odlikaši kad treba skinuti višak kilograma ili pripremiti obrok od kojeg ćete biti siti pola dana.

Losos

Jedna od najzdravijih riba k nama najčešće dolazi iz Norveške. O lososu nutricionisti i chefovi imaju samo riječi hvale. Osim što je odličan izvor proteina, vitamina B12 i selena, losos je među šampionima kad je riječ o izvoru omega-3 masnih kiselina.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju