Pogledate li katalonske božićne jaslice – pessabre – primijetit ćete uobičajene likove poput Marije, Josipa, bebe Isusa, tri kralja te mnoštvo domaćih životinja. No skriven među njima nalazi se i caganer ili u doslovnom značenju 'onaj koji obavlja veliku nuždu'.

Caganer je tradicionalna figura seljaka u bijeloj košulji i crnim hlačama koje je spustio kako bi se olakšao. Na glavi obično nosi katalonsku kapu barretinu, a ponekad istovremeno puši lulu i čita novine.

Slika nije dostupna Putovanja Samo jedan bi danas prošao kao „siguran“: 5 drugačijih načina za pozdraviti se u svijetu

Katalonci ne postavljaju caganera u jaslice jer se izruguju božićnim običajima. Naprotiv, cijeli je proces dio narodne tradicije duge nekoliko stoljeća koja odbija šutjeti o nekim životnim istinama.

Svi obavljaju veliku nuždu, a umjetnički izražaj te činjenice počeo se koristiti u katalonskom društvu na kraju 17. i početkom 18. stoljeća kada se fokusiralo na realizam.

Korištenje ovoga lika u božićnim jaslicama prenosilo se s koljena na koljeno jer je izmet uvijek bio simbolički povezan s plodnošću, bogatstvom i dobrim zdravljem. Ili barem tako tvrde antropolozi.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Dirljiv nizozemski običaj: Gradski pjesnici dolaze na sprovode onima koji nemaju nikog

"Ako ne stavite caganera u jaslice, prizvat ćete nesreću", tvrdi Marc Alos Pla. Njegova je obitelj najveći proizvođač ovih figura u svijetu. 

Caganeri su postali toliko popularni da se danas mogu naći prignute figurice s licima poznatih političara, slavnih glumaca, pa čak i televizijskih junaka i nogometaša.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju