Premda se posljednjih godinu dana pozdravljamo s dva metra razmaka ili udarcem laktovima, optimistično se pripremamo za povratak dobrih starih rukovanja, grljenja i cmakanja.

No, putujete li u dalje destinacije, ne škodi se podsjetiti što sve možete doživjeti pri prvom susretu, i kako da ne „zaribate“. Ovo je nekoliko potpuno drugačijih načina pozdravljanja na koje možete naletjeti:

1. Tibet: isplazite jezik, da znamo da ste „čisti“

Ukoliko na Tibetu isplazite jezik, nećete ispasti nepristojni. Dapače! Tradicija potječe iz 9. stoljeća, kada je vladao nepopularni kralj Lang Darma, poznat po svom crnom jeziku. Nakon njegove smrti, dio Tibetanaca (najviše svećenici) počeli su plaziti jezik pri dolasku i pozdravljanju, kako bi potvrdili da nisu reinkarnacija omraženog kralja.

2. Filipini: naklon starijima

Tradicionalni pozdrav starijih osoba na Filipinima sastoji se od naklona i pritiska njihove desne ruke o svoje čelo. Pritom se izgovaraju riječi Mano (ruka) i Po (poštovanje). Ponekad je popraćeno nježnim tapšanjem po ramenu.

3. Eskimski poljubac: ne bi prošao u doba socijalne distance

Ono što poznajemo kao „eskimski poljubac“ zapravo je tradicionalni pozdrav koji se zove Kunik. Koristi se najčešće između članova obitelji i bliskih osoba, a prepoznatljiv je po trljanju nosova. Vjeruje se da je proizašao iz praktičnih razloga jer su im nosovi bili najeksponiraniji dio tijela (lice je često „ušuškano“ pod debelom kapuljačom). No, sličnu gestu možete pronaći i u dijelovima Novog Zelanda i Havaja, gdje dodir nosa prati i spajanje čela.

4. Japan: naklon uz dozu suosjećanja za zbunjene strance

Japanski pozdrav već poznajemo iz popularne kulture – riječ je o blagom naklonu pri čemu su ruke uz tijelo. No, kada se stranci nađu u Japanu, svejedno često ostanu zbunjeni i ukočeni. Koliko duboko se trebam nakloniti? Koliko dugo trebam ostati u tom položaju? Izgledam li čudno ili smješno? Bez brige, Japanci su svjesni turističke zbunjenosti i nepoznavanja finesa, pa ne uzimaju za zlo. Ponekad će nam skratiti muke i pružiti ruku za rukovanje, no pristojnije je i sigurnije pričekati njihov prvi korak.

5. Bocvana: čitava koreografija

Rukovanje u Bocvani čitav je set koraka. Najprije: klasično rukovanje desnom rukom. No, prije nego pustite ruku, podignite ju u zrak (druga osoba radi isto) i raširite dlan, opet ju primite, spustite, ponovite rukovanje, skvrčite prste i primite se njima, „očešite“ palčevima i potom razdvojite ruke i položite svoju desnu ruku na lijevo rame. Što li tek rade kada plešu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju