Fina kava, jeftina i jednostavna hrana
uz cijeđene sokove, ledene čajeve ili craft pivo, glavna su ponuda novog kafića koji se u petak, 2. rujna, točno u podne, otvara u centru Zagreba. Cafe Sjedi 5 bit će 'drugi boravak' svojim gostima, a za uređenje prostora korišteni su ekološki materijali, drvo, metal i staklo, bez plastike. Jedini su kafić u Tkalči koji nema terasu uz prolaz, a kako je terasa jedan veliki zeleni vrt natkriven javorom, ovo mjesto savršeno je za bijeg od gradske vreve. Cafe Sjedi 5 pronaći ćete na broju 84.  

'Nemamo kupovnih sokova, kod nas možete naručiti cijeđeni sok od limuna i naranče ili domaće ledene čajeve. Njih poslužujemo s papirnatim slamkama, jer brinemo o okolišu. Sva vina su iz Istre, kao i craft piva, uz Ožujsko. Htjeli smo ponuditi i jednostavnu hranu, a specijalitet su nam kruh i namazi, s puno povrća', istaknuo je vlasnik Andrej Gržančić. Osim toga, u ponudi su i kruh s domaćim pekmezom, palačinke, bruskete i nachos čips, istarske masline i maslinovo ulje te istarski kravlji i ovčji sir.

Svi sastojci stižu s Malog placa s Tavana, a gosti će, uz hranu, moći proučiti i pločicu s pričom o dobavljačima i onome što jedu.

U unutrašnjosti kafića stoji polica s knjigama, namijenjena besplatnoj razmjeni. 'To će biti mjesto gdje svatko može donijeti knjigu koju je pročitao i uzeti drugu. Osigurali smo i mjesto za 'Malu policu za velike stvari', gdje ćemo uz pomoć neprofitnih udruga prezentirati njihov rad, suvenire i skupljati donacije kako bi im olakšali rad. U meni smo vratili neke stvari koje smo mogli probati samo kod baka, čisti kakao s malo meda, kao i napitak od mlijeka i meda za hladne dane. Po tome smo drugačiji, kaže Andrej, dodajući da su se na ovakav tip ponude odlučili jer u Zagrebu toga još nema.

Andrej, rodom iz Lovrana, svoju konobarsku karijeru započeo je još u školi. Završio je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, te se specijalizirao za sommeliera. Radio je kao konobar, voditelj restorana te čak i u Češkoj kao sezonac, a sada je otvorio vlastiti kafić.

'Sjedi 5 je u potpunosti nastao uz pomoć mojih prijatelja, s ručno izrađenim i nacrtanim detaljima, a spaja moj omiljeni materijal drvo, ali i rodnu Istru i Zagreb, u kojem trenutno živim. Sjedi 5 je prilika da svima u Zagrebu pokažem koliko Istra ima dobrih vina, maslina, sireva, piva, tradicije i recepata koje bi trebali svi probati', zaključuje Andrej.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju