Čekali smo sezonu jagoda raširenih ruku, i grla, a sada se im se napokon možemo prepustiti isprobavajući razne slastice u kojima ovo bobičasto voće igra glavnu ulogu. Za početak donosimo recept za slastan kolač s jagodama koji svoje korijene vuče iz Europe, no proslavili su ga Amerikanci. 'Shortcake' s jagodama jednostavan je desert kojemu ovog proljeća nećete moći odoljeti.

Nije poznato kada je prvi ovakav kolač napravljen, no znamo da se u Europi radio još krajem 1500-tih godina jer su se recepti za ovakvu vrstu tijesta pojavili u europskoj kuharici objavljenoj 1594. godine. Dokaz o ranom postojanju u Europi je i Shakespeareova komedija 'Vesele žene vindsorske' u kojoj je legendarni britanski pisac i dramatičar spomenuo upravo ovaj prhki kolač.

Ipak Amerikanci su ti koji su ga proslavili 50-tih godina 19. stoljeća, priređujući zabave posvećene 'shortcakeu' s jagodama slaveći dolazak proljeća i toplog ljetnog razdoblja.

Kako ga ne bi 'po naški' zvali 'kratki kolač', treba znati da je 'shortcake' dobio naziv po namirnici koja ga čini tako mekim i prhkim – maslacu ili biljnoj masti (eng. shortening). Tekstura tijesta je nešto između prhkog tijesta i mekanog biskvita, a tradicionalno punjenje jednostavno – šlag i svježe jagode. Tijekom godina pojavile su se razne varijacije punjenja, s bijelom čokoladom, kremastim sirom i slično, no mi vam donosimo klasični recept za 'shortcake' s jagodama, a vama prepuštamo improvizaciju.

Sastojci za 6 porcija:

Za tijesto:

3/4 šalice oštrog brašna
4 žličice praška za pecivo
3/4 šalice maslaca, naribanog
1 /4 šalice šećera
2 velika jaja
1 čašica kiselog vrhnja

Za punjenje:

200 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

500 g jagoda, narezanih
2 lbs. (4 cups) containers fresh strawberries, sliced
1 / 2 šalice šećera
1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa i napravite preljev od jagoda. Narežite jagode na komadiće po želji, dodajte im šećer i ekstrakt vanilije pa pustite neka odstoje kako bi pustile sok.

2. Suhe sastojke za tijesto pomiješajte te im dodajte ribani maslac. Mješajte s mikserom za tijesto kako bi dobili mrvičastu, rahlu smjesu.

3. U posebnoj posudi lagano istucite jaja i kiselo vrhnje kako bi se samo povezali te ih dodajte suhim sastojcima. 

4. Tijesto podijelite na šest dijelova, formirajte kuglice (možete se poslužiti i žlicom za sladoled) i stavite ih na protvan na koji ste stavili papir za pečenje. 

5. Pecite dok ne porumene te pustite neka se ohlade. 

6. Režite na pola i punite redom šlaga i redom jagoda. Završite sa šlagom i jagodama na vrhu ili ih pak posipajte šećerom u prahu. 

U slast!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju