Možda ste nekad sanjali kako padate u provaliju i ispred vas je ogromna rupa, probudili se cijeli znojni i niste znali jeste li u svojem krevetu ili samo sanjate. Riješite se ovakvih muka skakanjem s mosta, jer tada snovi o padu u nepoznato postaju stvarnost, a sjećanja na ovo će biti i više nego prekrasna.

Povijest bungee jumpinga veoma je zanimljiva i njegovi korijeni zapravo potječu iz intrigantnog rituala naziva N'gol koji se odvijao na obalama pacifikče otočne države Vanuatu. Ritual je nastao pred više od tisuću godina, a događaju koji je inspirirao ovaj ritual u glavnoj ulozi bili su Tamaile i njegova supruga. Spomenuti gospodin bio je nasilan prema svojoj domišljatoj supruzi, a jednog dana kada je bježala od njega, spas je potražila na stablu. Kako Tamalie nije odustajao i krenuo se penjati za svojom suprugom, ona je, vidjevši to, čvrsto zavezala lijanu za svoje gležnjeve i kada je došao blizu nje, skočila sa stabla. Tamalie je instiktivno krenuo za njom i dok je nju spasila lijana (filmski bi bilo da mu je "u prolazu" još pokazala i srednji prst, ali nema zapisa :)) on je "aterirao" na tlo i poginuo. Taj događaj inspirirao je lokalce da se i sami okušaju u danas popularnom bungeeju.

Zapadnjaci su bungee na otocima navodno otkrili za vrijeme Drugog svjetskog rata i priča o ovom naletu adrenalina se širila svijetom dok je nisu prvi puta isprobali u Bristolu 1979. godine.

Danas je najviša platforma za bungee skok visoka 233 metra, a nalazi se na Macau tornju u Kini. Slobodni pad traje šest sekundi, a ako se odlučite na skok zaustavit ćete se samo 30 metara od zemlje. Ovo je i jedna od najsigurnijih platformi za skokove, jer su bungee užadi dizajnirane tako da vas vuku gore i dolje, a ne nose vas lijevo i desno, kao što to biva u većini slučajeva. Tako je rizik od udarca u toranj sveden na minimum, a skakači sigurniji.

Da bi skočili bungee ne morate biti prethodno obučeni, jedino što vam treba je želja za dozom adrenalina i volja za isprobavanjem nečeg novog. Naravno, zdravlje je uvijek na prvom mjestu, stoga se ne upuštajte u ovaj izazov, ako nemate zdravu kralježnicu, zglobove i krvožilni sustav. Uvijek je važno slušati operatere koji svoju profesionalnost iskazuju kroz brigu za vašu sigurnost i pomoć da se što više opustite, a vjerujte, ovo to će mnogima pomoći. Događaju se situacije da tik pred skok ispod mosta prolazi brod i trebate čekati na platformi, a razgovori s operaterima ovo će čekanje učiniti doista kraćim.

Ono što morate znati je da je bungee oprema sigurna i mnogo puta testirana, a sastoji se od užadi, pojaseva, karabinera i štitnika. Užad uvijek prolazi mnogobrojne testove, kao i automobili na tehničkom pregledu. Skakači se uvijek vežu na više točki, a prije nego što vas vežu, izvagat će. Pripremite se na to da postoji više varijanti spuštanja nakon skoka pa vas nekad spuštaju u čamac, a nekad vas vuku na početnu točku, kada je i pogled na okolinu u normalnom položaju još ljepši.

Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički most visine 56 metara. Ekipa koja odrađuje skokove aktivna je više od 10 godina, a sve one kojima nedostaje adrenalina pozivaju da ih posjete i iskušaju se u skoku za koji je potrebno izdvojiti 460 kuna, a želite li ovaj trenutak zabilježiti za cijeli život, video snimka skoka Go Pro kamerom koštat će vas još 160 kuna. Uz video, možete kupiti i bungee majicu za koju ćete izdvojiti 80 kuna. Prije skoka penjete se na stepenice, a skokovi su predviđeni za osobe težine od 40 do 130 kilograma. Zaustavljate se na 5 metara od površine mora, a ispod mosta vas čeka čamac koji će vas prevesti do kopna. Sezona skokova kreće 1. srpnja, a završava krajem kolovoza. Skakati možete svakim danom od 14 sati ili prema dogovoru.

Ako želite ipak malo više adrenalina, uputite se na Šibenski most visine 40 metara gdje ćete prije skoka morati prijeći ogradu na mostu da stignete do platforme s koje skačete. Moramo priznati da smo ovo isprobali, i da adrenalin puca već kad krenete šetati prema mjestu događaja. Skakati ovdje možete također od 1. srpnja do kraja kolovoza, a cijena skoka je 280 kuna. Želite li trajnu uspomenu, za video akcijskom kamerom izdvajate 75 kuna, a majica kao vrijedna uspomena koštat će vas 80 kuna. Ekipa će vas čekati od ponedjeljka do četvrtka i subotom od 10 do 19 sati, a petkom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Svakako rezervirajte svoj termin ranije. Operateri su izuzetno ljubazni i pristupačni, a za razliku od višeg Masleničkog mosta, skok u Šibeniku pruža doživljaj više, jer umjesto da vas spuštaju u čamac, sami se trebate prikačiti na uže i podižu vas na početku točku.  Skočiti možete i na otoku Pagu, točnije na Zrću gdje skačete s krana visine 41 metar.

Zapamtite, ovo je iskustvo za cijeli život, no prije odluke dobro promislite. Po dolasku na lokaciju prolazite kratku obuku za skok i potpisujete izjavu da skačete na vlastitu odgovornost. Snovi brzo prelaze u stvarnost stoga se ne ustručavajte doživjeti svoju najveću avanturu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju