Kad se zaželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije "smotana", pokušajte se utješiti s ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine.
U originalnom receptu dolazi svježi kupus, ali ako ste više za poznati okus, slobodno ga zamijenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izbaciti i kopar koji se slatkastim okusom dobro veže uz svježi kupus, ali uz kiseli možda i nije potreba,
Sastojci za složenac od kupusa i mljevenog mesa:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 450 g nemasne mljevene junetine
- 2 žuta luka, nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 500 ml goveđeg temeljca
- 430 ml passate od rajčice
- 200 g riže
- sol
- papar
- ½ čajne žličice mljevene paprike, podijeljeno
- 550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)
- 2 čajne žličice sušenog kopra
- ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
- 335 g nasjeckanog cheddara
Priprema složenca od kupusa i mljevenog mesa:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Namastite lim dimenzija 23x33 centimetra.
- Zagrijte 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk i pirjajte miješajući dok sve meso ne promijeni boju, a luk ne povene, oko 5 minuta.
- Dodajte temeljac, passatu od rajčice, rižu, sol i papar, promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati i kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta, dok se riža ne skuha. Otklopite i maknite s vatre.
- Zagrijte preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku i sol i papar. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Maknite s vatre.
- Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog lima za pečenje. Na vrh stavite pola mesa pa zatim i pola sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.
- Pecite oko 25 minuta, dok se sir sasvim ne otopi.
BBQ, pivo i toliko više od toga: Novi restoran u centru Zagreba u kojem se jede rukama, a pije - srcem +8