Svi već znamo da su najluđe vinske zabave na sjeveru Hrvatske, u Međimurskoj županiji. Za njih je zaslužno preko 20 vinara koji se tijekom cijele godine brinu da vinska kapljica bude savršena, a jesu li u tome uspjeli, najbolje ćete saznati u Termama Sveti Martin na već tradicionalnoj Martinjskoj večeri.

Terme Sveti Martin idealna su lokacija u srcu međimurske prirode koja nudi zaista sve što je potrebno za kvalitetan odmor. Bilo da tražite wellness-užitke, tradicionalnu hranu pripremljenu od lokalnih namirnica ili mjesto na kojem ćete zadovoljiti sve svoje rekreativne potrebe, put će vas navesti upravo u Terme, gdje se njeguje ”Svijet zdravih užitaka”.

Osim što se ovdje njeguje filozofija zdravih užitaka, njeguju se i tradicionalni običaji tipični za međimurski kraj. Jedan od takvih je Martinje, najočekivaniji "blagdan" u životu svakog međimurskog vinara i vinogradara.

Dan je to kada mošt službeno postaje vinom na tradicionalnoj ceremoniji koju je zaista vrijedno doživjeti. I danas se ona održava u brojnim međimurskim podrumima u kojima se okupljaju obiteljski prijatelji, rodbina i poznanici. Svi oni nestrpljivo čekaju samo jedno, a to su biskup i kum koji krste mošt. Osim vina u kojem se zatim gušta, na meniju su uvijek i najbolja međimurska jela!

Posjetite Terme Sveti Martin od 10. do 12. studenog i doživite tradiciju prezentiranu u moderno opremljenom hotelu koji kao da se stopio s okolinom. Jutra su ovdje posebno bajkovita, a pogledi za pamćenje. A vjerujte nam, odmor će vam zaista trebati nakon što se cijelu noć zabavljate na Martinjskoj večeri.

Očekuje vas ceremonija krštenja mošta s vinskom meštrom u restoranu Vučkovec nakon koje ćete uživati posebno pripremljenom gala buffetu. Preporučujemo vam da obavezno kušate lokalne delicije kao što su kuhani svinjski buncek s jajima, kolinska kisela juha s hajdinom kašom, kukuruzni žganci s vrhnjem, pečena guska, pečenice, dinstani kiseli kupus, mlinci i neizostavne međimurska gibanica ili zlevanka.

Naravno, guštat ćete i u čaši upravo krštenog mladog vina, nakon čega ćete se preseliti u obližnji Pub Potkova na posebno pripremljeni afterparti uz tamburaše. Ne trebate čak ni hodati jer će vas na izlasku dočekati vlakić koji će vas prevesti do Puba.

Večer začinite i ukusnim kestenima i zabavite se do dugo u noć. Oporavak će vam, vjerujemo, trebati, a ako vam umjesto opuštanja u termomineralnoj vodi više odgovara boravak u prirodi, jednostavno izađite i upoznajte bogatstvo međimurskog kraja. Provjerite ponudu i rezervirajte svoj martinjski vikend čim prije!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju