Kao i crvena, žuta malina prava je ljetna poslastica. Iako njezin "anemični" izgled možda i ne privlači toliko, zapravo je ukusnija od crvene. Poprilično je aromatična i slađa od svog popularnijeg izdanja na koje smo navikli.

Kod nas nije toliko raširena, no tamo gdje jest, zovu je i zlatna malina. Poprilično je zdrava, ima visok sadržaj vitamina B i folne kiseline te je dobra i za one koji su alergični na maline, ali i dijabetičare.

Koristi se sirova, u sokovima, pekmezima, voćnim salatama i kao dekoracija na slasticama. A od nje možete napraviti i vino. Ako ste voljni pokušati, pročitajte recept, ali budite upozoreni, trebat će vam godinu dana da ga kušate.

Sastojci:

2 kilograma zlatnih malina
60 dag šećera
žličica jabučne kiseline
pola žlice enzima pektina
vode da ispuni posudu od 4 litre
kvasac
kvasac za vrenje

Postupak:

Nakon što otopite šećer u vodi, maline stavite u plastičnu vrećicu i lagano zdrobite. Dodajte ostale sastojke, osim kvasca. Pokrijte i ostavite oko 12 sati, pa dodajte kvasac.

Ova smjesa trebala bi fermentirati 7 do 8 dana, nakon čega trebate otkloniti plastičnu vrećicu s malina te ih lagano iscijediti. Pustite tijekom noći da se tekućina slegne, a idući dan skinite talog i zatvorite zračnu komoru. Nakon 30 dana skinite talog te zatvorite.

Ponovite nakon 30 dana. Nakon toga postupak se ponavlja svakih 60 dana dok se vino ne izbistri te nema sedimenata. Ako je potrebno, dodajte šećera, pričekajte još 3 do 4 tjedna da nema fermentacije te buteljirajte. Za konzumaciju pričekajte bar godinu dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju