Ako vam se ovo jelo čini poznatim i neodoljivo vas podsjeća na talijanske složence, imate dobro oko i dobro poznajete mediteransku kuhinju jer pastitsio je grčka izvedenica talijanskog jela pasticcio, odnosno složenca čija je glavna namirnica tjestenina. U pasticcio se osim tjestenine dodaju umaci na bazi povrća, mesa ili ribe te na kraju vrlo često umak bešamel ili se samo obilno posipa sirom.

Grčka verzija složenca se sastoji od cjevaste tjestenine na dnu, koja se za razliku od talijanske povezuje jajima i sirom, potom slijedi sloj mljevene govedine (često i janjetine) u umaku od rajčice, cimeta i klinčića, potom se stavlja još jedan sloj tjestenine pa gore bogati sloj umaka bešamel izmiješanog sa sirom, poznatog i kao umak Mornay. Nerijetko se prije pečenja po vrhu nariba i malo kozjeg sira. I kako vam zvuči?

Možda ste po prvi puta čuli za pastitsio, no da je musaka jedan od najpoznatijih grčkih specijaliteta to sigurno znate? A recept za pravu musaku bi svakako bilo dobro uvijek imati pri ruci.

Složencima je stvarno teško odoljeti i idealan su izbor za ručak baš svaki dan, zato neka vam se za dodatnu inspiraciju nađe i ovaj složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine.

Sastojci:

300 g tjestenine (tipa ziti, penne)
50 g maslaca
1 jaje
50 g ribanog parmezana ili grane padano

Za mesni umak:
500 g mljevene junetine
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
400 g konzervirane sjeckane rajčice
1 žličica soli
½ žličice mljevenog papra
1 lovorov list
2-3 grančice svježeg peršina
1 manji štapić cimeta ili 1/8 žličice mljevenog cimeta
na vrh nože mljevenog klinčića
50 g ribanog sira parmazana ili grane padano
2 žlice maslinova ulja

Za bijeli umak (bešamel):
50 g maslaca
50 g glatkog brašna
700 ml mlijeka
sol, papar (bijeli po mogućnosti)
malo muškatnog oraščića
1 jaje
50 g ribanog sira parmazana ili grane padano

I još:
malo ribanog sira za posipanje na kraju

Priprema:

1. Tjesteninu skuhajte prema naputku s pakiranja pa je procijedite i vratite u lonac u kojem se kuhala. Dodajte maslac narezan na kockice, poklopite i dobro protresite lonac. Prije slaganja složenca, u tjesteninu dodajte jedno jaje koje ste izmiješali sa ribanim sirom i sve dobro izmiješajte.

2. Napravite mesni umak: na sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na zagrijanoj masnoći jedno 5 minuta dok ne postane staklast potom dodajte sitno sjeckani češnjak. Nakon minute dodajte mljeveno meso uz stalno miješanje kako bi se meso „raspalo“ na što manje komadiće i lijepo ga popržite barem 5-6 minuta. Potom dodajte rajčicu, cimet, klinčić, lovor, sol i papar pa pirjajte najmanje 15 minuta dok se meso lijepo ne uprži i tekućina ne reducira. Ugasite i malo prohladite pa dodajte ribani sir i sitno sjeckani peršin.

3. Napravite umak bešamel: u dubokoj tavi ili loncu otopite maslac, dodajte mu brašno i popržite ga kao zapršku. Potom u tavu dodavajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kad se umak lijepo zgusnuo, dodajte mu sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, dodajte mu mlijeka do željene gustoće. U ohlađeni umak umiješajte jedno istučeno jaje i sir.

4. Pripremite složenac: posudu za pečenje (vatrostalnu ili keramičku) lagano premažite maslinovim uljem pa po dnu rasporedite polovicu kuhane tjestenine. Preko nje rasporedite svu količinu mesnog umaka, a po njemu ostatak kuhane tjestenine. Završite s bijelim umakom i na kraju sve posipajte ribanim sirom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 40-45 minuta dok složenac ne dobije lijepu zlatnu boju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju