Ako vam se ovo jelo čini poznatim i neodoljivo vas podsjeća na talijanske složence, imate dobro oko i dobro poznajete mediteransku kuhinju jer pastitsio je grčka izvedenica talijanskog jela pasticcio, odnosno složenca čija je glavna namirnica tjestenina. U pasticcio se osim tjestenine dodaju umaci na bazi povrća, mesa ili ribe te na kraju vrlo često umak bešamel ili se samo obilno posipa sirom.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Grčka verzija složenca se sastoji od cjevaste tjestenine na dnu, koja se za razliku od talijanske povezuje jajima i sirom, potom slijedi sloj mljevene govedine (često i janjetine) u umaku od rajčice, cimeta i klinčića, potom se stavlja još jedan sloj tjestenine pa gore bogati sloj umaka bešamel izmiješanog sa sirom, poznatog i kao umak Mornay. Nerijetko se prije pečenja po vrhu nariba i malo kozjeg sira. I kako vam zvuči?

Možda ste po prvi puta čuli za pastitsio, no da je musaka jedan od najpoznatijih grčkih specijaliteta to sigurno znate? A recept za pravu musaku bi svakako bilo dobro uvijek imati pri ruci.

Složencima je stvarno teško odoljeti i idealan su izbor za ručak baš svaki dan, zato neka vam se za dodatnu inspiraciju nađe i ovaj složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine.

Sastojci:

300 g tjestenine (tipa ziti, penne)
50 g maslaca
1 jaje
50 g ribanog parmezana ili grane padano

Za mesni umak:
500 g mljevene junetine
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
400 g konzervirane sjeckane rajčice
1 žličica soli
½ žličice mljevenog papra
1 lovorov list
2-3 grančice svježeg peršina
1 manji štapić cimeta ili 1/8 žličice mljevenog cimeta
na vrh nože mljevenog klinčića
50 g ribanog sira parmazana ili grane padano
2 žlice maslinova ulja

Za bijeli umak (bešamel):
50 g maslaca
50 g glatkog brašna
700 ml mlijeka
sol, papar (bijeli po mogućnosti)
malo muškatnog oraščića
1 jaje
50 g ribanog sira parmazana ili grane padano

I još:
malo ribanog sira za posipanje na kraju

Priprema:

1. Tjesteninu skuhajte prema naputku s pakiranja pa je procijedite i vratite u lonac u kojem se kuhala. Dodajte maslac narezan na kockice, poklopite i dobro protresite lonac. Prije slaganja složenca, u tjesteninu dodajte jedno jaje koje ste izmiješali sa ribanim sirom i sve dobro izmiješajte.

2. Napravite mesni umak: na sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na zagrijanoj masnoći jedno 5 minuta dok ne postane staklast potom dodajte sitno sjeckani češnjak. Nakon minute dodajte mljeveno meso uz stalno miješanje kako bi se meso „raspalo“ na što manje komadiće i lijepo ga popržite barem 5-6 minuta. Potom dodajte rajčicu, cimet, klinčić, lovor, sol i papar pa pirjajte najmanje 15 minuta dok se meso lijepo ne uprži i tekućina ne reducira. Ugasite i malo prohladite pa dodajte ribani sir i sitno sjeckani peršin.

3. Napravite umak bešamel: u dubokoj tavi ili loncu otopite maslac, dodajte mu brašno i popržite ga kao zapršku. Potom u tavu dodavajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kad se umak lijepo zgusnuo, dodajte mu sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, dodajte mu mlijeka do željene gustoće. U ohlađeni umak umiješajte jedno istučeno jaje i sir.

4. Pripremite složenac: posudu za pečenje (vatrostalnu ili keramičku) lagano premažite maslinovim uljem pa po dnu rasporedite polovicu kuhane tjestenine. Preko nje rasporedite svu količinu mesnog umaka, a po njemu ostatak kuhane tjestenine. Završite s bijelim umakom i na kraju sve posipajte ribanim sirom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 40-45 minuta dok složenac ne dobije lijepu zlatnu boju.