Ovaj je kolač, čim se pojavio tamo negdje pred dva i više desetljeća, obilježio mnoge rođendane i druženja, svaka ga domaćica ima zapisanog u svojoj slatkoj bilježnici i mnogima je ostao u pamćenju kao savršeno kremasto zadovoljstvo. Evo, i mi smo ga se prisjetili i napisali vam recept (da ne tražite po bilježnicama) jer nam se čini baš kao idealan kolač za ove prohladne i snježne dane.

Višnje u slasticama odavno su dobro udomaćene, poznajemo pregršt deserata s višnjama u glavnoj ulozi, no jeste li znali da postoji štrudla à la švarcvaldica? Bogata savijača kojoj je teško odoljeti!

Za onaj dobro poznati spoj tamne čokolade i višanja imamo pravog asa iz rukava, čudesni brownie, senzaciju koju mogu pripremiti i totalni amateri.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta (zamrznutog ili 2 komada svježeg razvaljanog)
1 teglica višanja (375 g)

Za kremu:
700 ml mlijeka
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
5 žlica šećera
250 g maslaca

I dodatno:
500 ml slatkog vrhnja
malo čokolade (za ribanje)

Priprema:

1. Zamrznuto lisnato tijesto odmrznite i tanko razvaljajte pa izrežite na 10 podjednakih traka. Ako koristite svježe razvaljano tijesto, samo ga izrežite na trake. Višnje dobro ocijedite.

2. Na svaku traku tijesta u jednom redu poslažite višnje pa spojite rubove tijesta. Složite ih na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite oko 15 minuta, odnosno dok rolice lijepo ne porumene.

3. Izvadite rolice iz pećenice i ohladite.

4. Napravite kremu: od ukupne količine mlijeka oduzmite nekoliko žlica pa s njime izmiješajte prah za puding. Zakuhajte ostatak mlijeka, ubacite razmućeni puding pa ga skuhajte, na samom kraju kuhanja umiješajte žumanjke i šećer pa sve zajedno još kratko kuhajte. Kremu potpuno ohladite pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

5. Na pladanj po dužini nanesite malo kreme, na nju složite 4 rolice s višnjama te ih premažite kremom. Na sloj kreme složite sljedeće 3 rolice, premažite kremom, potom 2 rolice, nanesite kremu i na kraju stavite zadnju rolicu pa premažite kremom te ostatkom kreme zagladite stranice. Dobit ćete duguljasti kolač piramidalnog oblika.

6. Istucite slatko vrhnje u kremasti šlag pa njime premažite čitav kolač. Na kraju naribajte malo čokolade. Dobro ohladite i služite narezano na deblje kriške.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju