Ako tražite recepte za slastice kojima ćete osvojiti ekipu, na pravom ste mjestu. Svoje ispitne recepte s Punkuferom podijelile su polaznice Kulinarskog instituta u Sisku, a s ovim su slasticama osvojile svoje profesore (i položile ispit) te mladu kulinarsku nadu, Moranu Mijač koja je bila u ispitnoj komisiji i pohvalila Jelenu Burać i Christinu Michele Kozlowski.
Keks sa lavandom (recept Christine Michele Kozlowski iz Kalifornije, SAD)
TIJESTO:
- 225 g maslaca
- 240 g glatkog brašna
- 100 g kristal šećera
- 1 g soli
- 15 g cvijeta lavande
PREMAZ:
- 60 ml limunovog soka
- 250 g šećera u prahu
Keksi s lavandom
(Foto: Barbara Tomečak)
POSTUPAK:
Sve sastojke za tijesto zajedno zamijesiti i ostaviti da se hladi 30 minuta. Ohlađeno razvaljati na željenu debljinu, rezati s rezačem za kekse, te peći na 170 °C 10 minuta.
Za premaz pomiješati limunov sok i šećer u prahu i premazati po keksima dok su još topli.
Voćna pizza (recept Jelene Burić iz Zagreba)
TIJESTO:
- 500 g glatkog brašna
- pola naranče (sok i korica)
- 10 g soli
- 65 g šećera
- 30 g kvasca
- 100 g žumanjaka
- 25 g maslaca
- 200 g mlijeka
- 25 ml ruma
KREMA:
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 63 g šećera
- 25 g škroba
- 2 g vanilin šećera
POSTUPAK:
Sve sastojke zamijesiti u ujednačeno tijesto. Oblikovati tijesto u kuglice željene veličine i ostaviti da se dižu.
Za to vrijeme skuhati kremu: staviti mlijeko da zakipi i u posebnu posudu pomiješati sve ostale sastojke. Kada mlijeko zakipi, dodati ostale sastojke, povezati i kuhati dok se ne zgusne.
Kuhanu kremu pokriti s prozirnom folijom te ostaviti da se hladi. Kada kuglice tijesta narastu, pritisnuti ih po sredini s dnom čaše koja je pola centimetra manja od kuglice i u utisnuti dio staviti kremu. Peći na 190°C 12 minuta. Na pečene pizze staviti sitno rezano voće.