Ako tražite recepte za slastice kojima ćete osvojiti ekipu, na pravom ste mjestu. Svoje ispitne recepte s Punkuferom podijelile su polaznice Kulinarskog instituta u Sisku, a s ovim su slasticama osvojile svoje profesore (i položile ispit) te mladu kulinarsku nadu, Moranu Mijač koja je bila u ispitnoj komisiji i pohvalila Jelenu Burać i Christinu Michele Kozlowski.

Keks sa lavandom (recept Christine Michele Kozlowski iz Kalifornije, SAD)

TIJESTO:

- 225 g maslaca
- 240 g glatkog brašna
- 100 g kristal šećera
- 1 g soli
- 15 g cvijeta lavande

PREMAZ:

- 60 ml limunovog soka
- 250 g šećera u prahu

Keksi s lavandom Keksi s lavandom (Foto: Barbara Tomečak)

POSTUPAK:

Sve sastojke za tijesto zajedno zamijesiti i ostaviti da se hladi 30 minuta. Ohlađeno razvaljati na željenu debljinu, rezati s rezačem za kekse, te peći na 170 °C 10 minuta.

Za premaz pomiješati limunov sok i šećer u prahu i premazati po keksima dok su još topli.

Voćna pizza (recept Jelene Burić iz Zagreba)

TIJESTO:

- 500 g glatkog brašna
- pola naranče (sok i korica)
- 10 g soli
- 65 g šećera
- 30 g kvasca
- 100 g žumanjaka
- 25 g maslaca
- 200 g mlijeka
- 25 ml ruma

KREMA:

- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 63 g šećera
- 25 g škroba
- 2 g vanilin šećera

POSTUPAK:

Sve sastojke zamijesiti u ujednačeno tijesto. Oblikovati tijesto u kuglice željene veličine i ostaviti da se dižu.

Za to vrijeme skuhati kremu: staviti mlijeko da zakipi i u posebnu posudu pomiješati sve ostale sastojke. Kada mlijeko zakipi, dodati ostale sastojke, povezati i kuhati dok se ne zgusne.

Kuhanu kremu pokriti s prozirnom folijom te ostaviti da se hladi. Kada kuglice tijesta narastu, pritisnuti ih po sredini s dnom čaše koja je pola centimetra manja od kuglice i u utisnuti dio staviti kremu. Peći na 190°C 12 minuta. Na pečene pizze staviti sitno rezano voće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju