Sastojci za varivo s govedinom:
1 kg govedine bez kosti (lošiji komadi mesa ovdje su prednost)
1 žlica ulja
3 žlice maslaca
150 grama sitno nasjeckanog luka
50 grama brašna
1 list lovora
1 čajna žličica timijana
1 čajna žličica mažurana
1 litra temeljca od govedine ili obične vode
4 velika krumpira
4 velike mrkve
¼ žute repe
3 manja pastrnjaka
400 ml rajčice iz konzerve
200 grama smrznutog graška ili mahuna
100 grama narezanog svježeg peršina
sol i papar po želji

Priprema:
1. Narežite govedinu na kocke od oko 4 centimetara, dobro ih osušite papirnatim ručnikom, pa ih popecite sa svih strana nekoliko minuta na ulju i maslacu dok ne postanu tamnosmeđe.

Goveđe varivo kuha se nekoliko sati na laganoj temperaturi kako bi meso postalo nježno i mekano. 2. Meso uklonite iz lonca, a na istoj masnoći popržite luk dok ne postane zlatnožut.

3. Dodajte brašno i brzo miješajte dok iz smjese ne nestanu sve grudice, a brašno također postane žuto.

4. Podlijete smjesu goveđim temeljcem ili vodom, vratite meso u lonac te dodajte lovorov list, timijan i mažuran. Kuhajte tako oko 60 do 90 minuta dok meso ne omekša na laganoj temperaturi.

5. Dodajte nasjeckane komade slične veličine očišćenog krumpira, mrkve, repe i pastrnjaka, kao i nasjeckane rajčice iz konzerve, pa kuhajte sve zajedno još oko pola sata.

6. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte smrznuti grašak ili mahune, a sve zajedno začinite svježim peršinom, solju i paprom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju