Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.
Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:
1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.
2. Nemojte ih (često) miješati.
Recept za pečene šampinjone je vrlo jednostavan:
450 grama šampinjona
3 žlice maslaca
sol I papar po želji
2 češnja češnjaka
1 čajna žličica svježih listića timijana
Priprema:
1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.
2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i popaprite po želji.
3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.
4. Okrenite žlicom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.
5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan češnjak i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.
6. Poslužite toplo. Dobar tek!