Slažemo se da rijetko što miriše tako spokojno i toplo kao svježe pečeni domaći kruh. Zašto ga ne biste ispekli i vi? Imamo jednostavan recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam ispasti bolje nego onaj iz pekare. Možete u njega dodati i malo nasjeckanih maslina ili ružmarina.

Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Za sve odvažnije i one spremne na duže čekanje (koje ustvari i nije duže jer tijesto fermentira preko noći), tu je recept za kruh koji se ne mijesi, kruh poznatog njujorškog pekara Jima Laheya koji je osvojio cijeli svijet.

A što kažete na recept za kruh iz tave? Ne, ne peče se u tavi na štednjaku, već u dobro zagrijanoj pećnici i od kukuruznog je brašna i bez kvasca. Recept kao stvoren za sve koji se drže podalje od dizanog tijesta!

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na nekoliko mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se potpuno ne ohladi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju