• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Razotkrivamo 5 snobovskih zabluda o hrani

Kulinarsko znanje može biti opasno, jer pretvara 'obične' ljude u gorljive propovjednike i snobove koji vam 'sole' pamet o tome što trebate jesti, kako naručivati hranu te kako i čime je konzumirati. Imajte na umu da neki gastronomski savjeti imaju određenu vrijednost, dok su drugi totalno nevažni i graniče s neistinama.

Punkufer avatar placeholder
Pun kufer 21.12.2014 07:36 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?


Mit 1: Uvijek naručujte odreske koji su srednje pečeni.

Svi gastronomski znalci se kunu da je najbolje naručivati srednje pečen odrezak, jer samo takav način termičke obrade odaje poštovanje prema mesu i kuharu. Također, samo srednje pečen odrezak zadržava svu sočnost mesa i pruža vam nezapamćen gastronomski užitak.

Istina: Filozofija srednje pečenog mesa ne vrijedi za sve vrste mesa ili odrezaka. Srednje pečen pileći odrezak, primjerice, mogao bi vas odvesti u bolnicu. S druge strane, neke vrste mesa obavezno se jedu 'krvave'. Srednje pečen odrezak najbolje će pristajati uz goveđi ramstek ili biftek.

Mit 2: Rolice sušija se ne smiju 'namakati' u umaku od soje.

Iako ćete u većini japanskih restorana uz suši dobiti i posudice s umakom od soje, snobovi će vas prijezirno gledati ako ih entuzijastično iskoristite. Slast sušija očituje se u optimalno pripremljenoj i ohlađenoj riži koja se sljubljuje s vrhunskom svježom ribom koja je pak izrezana do savršenstva.

Istina:
Wasabi pasta ili umak od soje spasit će vaše nepce od lošeg ili tek korektnog sušija. Nećete povrijediti čast kuhara ako poboljšate okus ovih tradicionalnih japanskih zalogajčića s onime čime raspolažete za stolom. Uostalom, vi plaćate račun, pa i vi odlučujete što je prihvatljivo.

Mit 3: Sva azijska hrana treba se jesti sa štapićima.
Štapići su postojali mnogo prije vilica, pa je posve uvredljivo azijsku hranu jesti bilo čime dočim ovim drvenim pomagalima.

Istina: Svladavanje ove vještine konzumiranja hrane totalno je u redu, no imajte na umu da štapići nisu izumljeni da bi se jeli s ravnih površina, već iz oblih zdjelica. I iz ruke, a ne sa stola. Čak će i najveći kineski tradicionalist upotrijebiti vilicu ako mu netko ponudi azijsku hranu na tanjuru.


Mit 4: Dobra tajlandska hrana je ekstra ljuta.
U tajlandskom restoranu nemojte pokušavati naručiti obrok koji je nježno ili umjereno začinjen. Izvorna tajlandska hrana obiluje čilijem i ako ne naručujete vrlo začinjenu hranu uvrijedit ćete kuhara i cijelu tajlandsku kulturu prehrane.

Istina: Tajlandska hrana je uistinu začinjena, ali prije svega počiva na ravnoteži svih okusa. Uz svaki vrući curry, bit će vam poslužen neki hladan element koji će izbalansirati okuse u vašim ustima.

Mit 5: Nikad ne dodajte sol i papar.
Gastronomski snobovi idu samo u vrhunske restorane u kojima kuhaju vrhunski chefovi koji znaju savršeno začiniti svako jelo. Zahtijevati izmjene u obroku mimo jelovnika, ili naknadno soliti jelo nakon što stigne na stol, ultimativna je uvreda kuharu.

Istina: Kuhari nisu čitači misli, i ne znaju koliko soli i papra preferirate u svome obroku. Oni će dodati onoliko soli i papra koliko smatraju da je potrebno, no svaki čovjek je individua za sebe. Ako volite slanije – solite po želji. Uostalom, i vrhunski kuhari imaju loš dan i mogu zabrljati.

  • #Hrana
  • #mitovi
  • #zablude
  • #internacionalna hrana
  • #odrezak
  • #srednje pečen odrezak
  • #suši
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Slika nije dostupna
Ručaaak

Ispecite savršenu šniclu: Top 5 savjeta za neiskusne!

Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je gozba za sebe, i ne treba mnogo priloga ni umaka. No, pečenje dobrog odreska počinje mnogo prije nego što stavimo meso na tavu. Otkrijte gdje najčešće griješimo u pripremi ovog svevremenskog kulinarskog hita!

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Top 10 najskupljih (da li i najboljih?) steakova na svijetu!

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    5 zabluda o (ne)zdravoj hrani koje će vas razveseliti

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Ručaaak

    Ispecite savršenu šniclu: Top 5 savjeta za neiskusne!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close