Mit 1: Uvijek naručujte odreske koji su srednje pečeni.

Svi gastronomski znalci se kunu da je najbolje naručivati srednje pečen odrezak, jer samo takav način termičke obrade odaje poštovanje prema mesu i kuharu. Također, samo srednje pečen odrezak zadržava svu sočnost mesa i pruža vam nezapamćen gastronomski užitak.

Istina: Filozofija srednje pečenog mesa ne vrijedi za sve vrste mesa ili odrezaka. Srednje pečen pileći odrezak, primjerice, mogao bi vas odvesti u bolnicu. S druge strane, neke vrste mesa obavezno se jedu 'krvave'. Srednje pečen odrezak najbolje će pristajati uz goveđi ramstek ili biftek.

Mit 2: Rolice sušija se ne smiju 'namakati' u umaku od soje.

Iako ćete u većini japanskih restorana uz suši dobiti i posudice s umakom od soje, snobovi će vas prijezirno gledati ako ih entuzijastično iskoristite. Slast sušija očituje se u optimalno pripremljenoj i ohlađenoj riži koja se sljubljuje s vrhunskom svježom ribom koja je pak izrezana do savršenstva.

Istina:
Wasabi pasta ili umak od soje spasit će vaše nepce od lošeg ili tek korektnog sušija. Nećete povrijediti čast kuhara ako poboljšate okus ovih tradicionalnih japanskih zalogajčića s onime čime raspolažete za stolom. Uostalom, vi plaćate račun, pa i vi odlučujete što je prihvatljivo.

Mit 3: Sva azijska hrana treba se jesti sa štapićima.
Štapići su postojali mnogo prije vilica, pa je posve uvredljivo azijsku hranu jesti bilo čime dočim ovim drvenim pomagalima.

Istina: Svladavanje ove vještine konzumiranja hrane totalno je u redu, no imajte na umu da štapići nisu izumljeni da bi se jeli s ravnih površina, već iz oblih zdjelica. I iz ruke, a ne sa stola. Čak će i najveći kineski tradicionalist upotrijebiti vilicu ako mu netko ponudi azijsku hranu na tanjuru.


Mit 4: Dobra tajlandska hrana je ekstra ljuta.
U tajlandskom restoranu nemojte pokušavati naručiti obrok koji je nježno ili umjereno začinjen. Izvorna tajlandska hrana obiluje čilijem i ako ne naručujete vrlo začinjenu hranu uvrijedit ćete kuhara i cijelu tajlandsku kulturu prehrane.

Istina: Tajlandska hrana je uistinu začinjena, ali prije svega počiva na ravnoteži svih okusa. Uz svaki vrući curry, bit će vam poslužen neki hladan element koji će izbalansirati okuse u vašim ustima.

Mit 5: Nikad ne dodajte sol i papar.
Gastronomski snobovi idu samo u vrhunske restorane u kojima kuhaju vrhunski chefovi koji znaju savršeno začiniti svako jelo. Zahtijevati izmjene u obroku mimo jelovnika, ili naknadno soliti jelo nakon što stigne na stol, ultimativna je uvreda kuharu.

Istina: Kuhari nisu čitači misli, i ne znaju koliko soli i papra preferirate u svome obroku. Oni će dodati onoliko soli i papra koliko smatraju da je potrebno, no svaki čovjek je individua za sebe. Ako volite slanije – solite po želji. Uostalom, i vrhunski kuhari imaju loš dan i mogu zabrljati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju