Putovanja, naravno, nisu jeftina stvar. No mogu biti povoljna ako ne idete u neke razvikane i skupe destinacije. 2022. godina, kad su koronamjere u potpunosti nestale gotovo u cijelom svijetu, označila je velik povratak putovanjima, a i ove godine, unatoč ne baš bajnim ekonomskim najavama, očekuje se nastavak tog trenda. Kako biste svoja putovanja birali povoljno, a pritom doživjeli zanimljive stvari, posjetite neku od sljedećih zemalja...

Mađarska

Ekonomija susjedne nam Mađarske u posljednje vrijeme ne stoji najbolje. Forinta je u padu, a restoranska ponuda u Budimpešti, baš kao i brojni spa-centri – nikad nije bila na višem nivou. Također, za uživanje na najjače mađarska prijestolnica ima i brojne hotele s pet zvjezdica čije su cijene trenutačno povoljne, ali ako želite kraljevski odmor, ipak ćete se trebati isprsiti nešto više i rezervirati smještaj u hotelu Four Seasons Gresham Palace Budapest, koji je uređen prilično luksuzno.

Meksiko

U redu, istina je da će vas put do tamo stajati o-ho-ho, ali kad se već nalazite u Meksiku, tamo barem možete uživati relativno povoljno. Glavni grad, Mexico City, nadaleko je poznat po ponudi ulične hrane, no tu je i rastuća moderna restoranska scena. Od muzeja obavezno posjetite legendarni Museo Jumex, a ako želite vidjeti kako se proizvodi kultno meksičko piće tekila, zaputite se u grad Jalisco.

Vijetnam

Iako imamo dojam da od azijskih "egzotičnih" destinacija većina putnika bira Kambodžu ili Tajland, nemoguće je pogriješiti i ako odaberete Vijetnam. Zemlja je prekrasna, a nakon što se dobro provedete u Hanoiju, isplati se vidjeti i neka mjesta koja izrijekom ne stoje u turističkim vodičima. Zaljev Ninh Van i otok Phu Quoc imaju netaknute plaže i intimna odmarališta koja nećete pronaći u turističkim područjima, tako da uživajte dok je Vijetnam još pomalo "neotkriven".

Kairo - 4 Kairo - 4 (Foto: Getty Images)

Egipat

Jednako kao i za Meksiko i Vijetnam - put do tamo košta, ali jednom kad dođete, cijene su i više no povoljne. Egipatska funta prošle je godine prilično oslabjela, što znači da obilazak piramida, krstarenje Nilom i istraživanje Kaira nikada nije bilo pristupačnije. Već godinama iščekuje se i službeno otvaranje Velikog egipatskog muzeja, ali čini se da bi se to moglo dogoditi 2023. Naravno, Egipat je puno više od piramida i faraona, tako da vas ni Kairova restoranska scena neće razočarati.

Srbija

Iako Beograd i Novi Sad odavno više nisu povoljni kao prije desetak godina, ipak se i dalje može pronaći pristojan broj mjesta na kojima ćete se super provesti, a da pritom ne potrošite mnogo. Što se tiče glavnoga grada, kad usporedite cijene u njemu s ostalim europskim metropolama, a pogotovo količinu zabave koju nudi, vidjet ćete kako je Srbija i dalje sasvim dobar izbor za vikend-izlet. Što se tiče restorana, tradicionalnih ima koliko hoćete, ali posljednjih godina otvorio se i velik broj modernih koji predstavljaju raznorazne svjetske kuhinje.

Maroko je ponovo hit! 7 riada koji će vas inspirirati za vaše iduće putovanje iz snova Riadi u Marakešu - 4 Riadi u Marakešu - 5 Riadi u Marakešu - 7 +3 Riadi u Marakešu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju