Možda Arromanches-les-Bains na sjeveru Francuske ne zvuči kao poznata turistička destinacija, no ne samo da je turisti obožavaju, već je ovo mjesto igralo važnu ulogu u tome kako Europa danas izgleda i živi.

Na prvu ne izgleda mnogo drugačije od ostalih plaža u okolici, no kada se more povuče, iza sebe ostavlja upadljiva i neobična betonska zdanja u pijesku i vodi.

Ona nas podsjećaju da se upravo na ovom području odigrala se najveća pomorska invazija u povijesti. Bilo je to savezničko iskrcavanje u Normandiji za vrijeme Drugog svjetskog rata - poznato i kao Dan D, u lipnju 1944. godine.

Mali Arromanches bio je važan jer su u njemu bile smještene privremene i „prenosive“ luke koje su izgradili Britanci. Putem njih prenosile su se tone vojne opreme, oružja, vozila, tenkova, hrane i drugih potrepština.

Da bi se sav taj teret iskrcao na plaži, bilo je potrebno izgraditi luku. No, kako je Hitler već blokirao pristup svim važnim lukama i podigao obrambeni zid, valjalo je improvizirati.

Tako su Britanci osmislili koncept umjetne, „plutajuće“ luke (tzv. Mulberry luka). Bio je to niz plutajućih lukobrana i molova koji su se protezali prema moru. Čak su i Hitlerovi arhitekti ostali zapanjeni vještinom i brzinom kojom su ove luke niknule.

Danas je velik dio njih oštećen i ne postoji, no duž plaža Normandije, a naročito u Arromanches-les-Bains, možete vidjeti ostatke tj. gromade koje su pomogle preokrenuti povijest.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju