Putujete li u Kolumbiju, točnije obalni grad Cartagenu na sjeveru, teško ćete izbjeći ponude da se „isprljate u Kolumbiji“. S obzirom da je riječ o zemlji u kojoj bi se to svakako moglo protumačiti, napomenimo odmah u startu da nema razloga za strah – štoviše, pobudit će ono zaigrano dijete u vama.

A prilika da se isprljate čeka vas u „blatnom vulkanu“ El Totumo. Barem ga tako zovu, jer nije riječ o pravom vulkanu već brdu koje ima oblik stošca i (ljekovitu) blatnu kupku na samom vrhu. Nekada je blato ispunjavalo ovaj „vulkan“ sve do samog vrha no s vremenom se razina blata smanjila za nekoliko metara.

Posjetitelji koji su se okušali u ovoj blatnoj kupki napominju kako je iskustvo bilo prilično smješno i kako su se dobro zabavili i zbližili s drugim kupačima nakon što su svi shvatili da su došli ovdje sjediti blatu usred ničega. Uz kupku, imat ćete i priliku za masažom za svega dolar, dva.

Blatna kupelj duboka je oko 15 metara, a pristupa se pomoću drvenih stepenica koje vas vode od plićeg prema dubljem dijelu. U njoj se može istovremeno kupati između 10 i 15 ljudi. Upozorenje koje će vam dati oni koji su to naučili na teži način jest: nemojte biti „jedan od onih pametnjakovića“ koji zarone glavu u blato (da, ima i toga) – jer ga nećete imati čime obrisati.

Jedna posjetiteljica navela je i cjenik: tura do vulkana koštat će vas oko 14 američkih dolara, napojnica za tipa koji će vas fotografirati je 1 dolar, za ženu koja će vas očistiti od blata 1 dolar, za tipa koji vas masira 1 dolar, za pivo 1 dolar… Ali samo iskustvo je neprocjenjivo.

Lokalna legenda čak kaže kako je ovo prije doista bio pravi vulkan koji je šikljao lavu, vatru i pepeo, ali ga je lokalni svećenik „ukrotio“. Vjerujući kako se radi o đavoljem dijelu, poškropio ga je svetom vodom i pretvorio u ljekovitu oazu. Kako god bilo, danas je zgodna (i sigurna) destinacija.

Vulkan je udaljen oko sat vremena vožnje od grada Cartagene i isto toliko od Barranquille, pa je savršen na jedan poludnevni ili dnevni izlet. Sigurno ćete vožnjom duž kolumbijske obale pronaći još zanimljivosti i razloga da stanete, makar za fotkanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju