Na jugu Irske smjestio se slikoviti gradić na rijeci, simpatičnog imena Kilkenny. Poznat je po svom dvorcu i vrtu ruža, kamenim crkvama i starim pubovima.

No, jeste li znali da se njegovi stanovnici zovu Mačkama? Ili da je nekad bio glavni grad? Ili da ima ulicu sklisku poput maslaca? Ako niste, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o šarmantnom gradiću.

1. Stanovnici Kilkennyja nazivaju se Mačkama

Njihov ponos, naročito prilikom proslava i utakmica, možete čuti u uzviku „Come on the Cats!“. Kako je došlo do toga?

Kad bi priča o Kilkennyju bila bajka, išla bi ovako: „Bile jednom dvije mačke…“. U toj priči dvije mačke su se toliko istukle da je su od njih ostali samo repovi. Stoljećima je ovo bio primjer štete koju uzrokuju međusobne svađe, ali s pozitivne strane, ostao je to simbol borbenog duha. Tako je i nadimak lokalnog hurling tima: Mačke. S vremenom se nadimak proširio na cijeli grad.

2. Kako je Kilkenny dobio ime?

Možda tako zvuči kada prvi put čujete ovo ime, no nema veze s nesretnim Kennyjem iz South Parka. Potječe iz irskog jezika u kojem Cill Chainnigh znači „Crkva Cainnecha“, prema irskom svećeniku iz 6. stoljeća. Uspomena na njega čuva se danas u gradskoj katedrali.

3. Kilkenny je nekad bio glavni grad Irske

U 17. stoljeću Kilkenny je nakratko postao glavni grad Irske. Mandat je trajao samo do 1649. godine, kada su simpatizeri Olivera Cromwella i parlamenta izvršili invaziju na Irsku. I danas kada pričaju o tome, Mačke će na spomen Cromwella vjerojatno zakolutati očima.

4. Zovu ga Mramornim gradom (Marble City)

Od 17. do 19. stoljeća crni mramor toliko je korišten kao materijal u gradu da je Kilkenny dobio još jedan lijepi nadimak: Mramorni grad. Štoviše, ta vrsta crnog mramora zauzvrat je prozvana Kilkenny mramor. Možete ga uočiti u starim dijelovima grada (primjerice, na mostu ili u katedrali), ali i diljem Irske i UK, od oltara u Belfastu do grobnice kralja Rikarda III u Leicesteru.

5. Ovdje je završen progon na vještice

Prije nego pomislite: „Bravo, Mačke! Bili ste glas razuma i stali tome na kraj!“, stanite. Zvuči lijepo, no zapravo je ovdje samo ubijena zadnja vještica. Slučajno. Vjerovalo se kako je Alice Kytler bila zadnja vještica – ova crna udovica navela je čak četiri muškarca da ju ožene, a potom su umrli. Danas možete sjesti u pub/restoran Kytler's Inn koji se nalazi na Butterslip ulici (pogledajte točku broj 7), a za kojeg se vjeruje kako je uklet.

6. Posjetite Butterslip

Kada stignete u Kilkenny, zaputite se u ulicu St Kieran. Ovaj mali srednjovjekovni prolaz vodi vas ravno u povijest i vole ga domaći i stranci. Kada ugledate popločenu stazu koja ide uzbrdo, bit će vam i jasno zašto ju svi zovu Butterslip.

7. Mačak koji je osmislio Bijelu kuću

Mačke i mačci vole istaknuti da su je baš jedan od njih zaslužan za izgradnju američke Bijele kuće. Naime, arhitekt James Hoban koji je osmislio izgled kuće, rođen je u Kilkenny okrugu. Inspiraciju je pronašao u dublinskoj kući Leinster.

8. Naslov u lokalnim novinama: „Hrabri Hrvat spasio grad od crno-žute invazije!“

Ovaj naslov na prvu je zbunio lokalne stanovnike jer je upravo zastava Kilkennyja crno-žute, prugaste boje. Zar je moguće da smo napali sami sebe, češkali su se mamurni od burne noći. No, ono što se u stvarnosti dogodilo bila je invazija tisuća pčela na pješačkom dijelu u centru grada. Pretpostavlja se kako ih je privuklo cvijeće u cvatu, a vatrogasci su odmah „raščistili“ pješake s ulica i obavijestili vlasnike automobila da zatvore prozore.

Dalje piše: „A onda je došao vitez u sjajnom oklopu, Hrvat Darko Polimac, međunarodni velemajstor šaha koji podučava šah u našim školama. U bijeloj majici kratkih rukava i kratkim hlačama, upustio se u borbu s njima, naoružan samo kartonskom kutijom i novinama. Ovaj bivši student veterine dobro je upoznat s ponašanjem pčela. Pretrpio je 20 uboda dok nije uspio uloviti maticu u kutiju.“

E, to je naše gore list!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju