Grad koji nikad ne spava, Velika jabuka ili New York City – kako god ga zvali - sa svojih skoro 9 milijuna stanovnika nosi titulu grada s najviše stanovnika i najvećom gustoćom naseljenosti u SAD-u. Svi oni pronašli su svoj dom u jednom od pet njujorških četvrti: Brooklynu, Queensu, Manhattanu, Staten Islandu i Bronxu. Posljednji je imao vjerojatno najlošiju reputaciju kroz povijest, no s vremenom se i to promijenilo pa postaje sve češća „turistička meta“. Možda ste ga već posjetili, a možda tek planirate – u svakom slučaju, evo nekoliko zanimljivosti o njemu.

1. Bronx svoje ime duguje… Šveđaninu

Ime Bronx nosi toliko konotacija sa sobom, ali malo koju bismo mogli povezati sa – Švedskom. A upravo je švedski imigrant Jonas Bronck bio prvi (zabilježeni) europski doseljenik u današnji Bronx. Po dolasku je unajmio komad zemlje i bacio se u biznis. Proširio je svoje posjede na 200 hektara, a nizozemski i engleski doseljenici prozvali su ih Bronckovom zemljom (Bronck's Land). Ostalo je povijest…

2. Južnije je tužnije, kažu

Kada se govori o „opasnom“ Bronxu, obično se misli na južni Bronx – no, i tu je došlo do velikih promjena u posljednjih 10-ak godina. Tijekom 1980-ih i 1990-ih situacija je bila kritična jer je u ovom dijelu živjelo siromašnije stanovništvo, a kriminal i droga su se oteli kontroli. Danas je situacija bolja, ulice su sređenije nego prije, a u nekad oronulim zgradama niknulo je mnoštvo hipsterskih restorana i klubova (zbog čega će neki stanovnici sarkastično prokomentirati da bi se čak radije vratili u opake devedesete).

3. Häagen-Dazs sladoled potječe iz Bronxa

Tko bi rekao da je naziv Bronx skandinavskog podrijetla, a naziv Häagen-Dazs, koji zvuči kao da dolazi iz sjeverne Europe – zapravo dolazi iz Bronxa. E, pa, riječ je o brendu rođenom u Bronxu. Osmislio ga je židovski poduzetnik Reuben Mattus, a ime koje je osmislio trebalo je biti odavanje priznanja Danskoj zbog napora uloženih u spašavanje Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Ujedno je to bio i način da doda dozu elegancije i sofisticiranosti imidž brenda.

4. Jokerove stepenice zbog kojih je do jučer ozloglašeni Bronx postao „Dubrovnik“

Ako ste gledali film Joker, sigurno znate za poznate stepenice na kojima Joker pleše uz cigaretu i golubove. Ova scena snimana je na stepenicama Bronxa koje su, naravno, privukle tisuće turista u želji da i oni naprave svoju „originalnu“ uspomenu. Zbog gužve koja je u jednom periodu ovdje vladala, ovaj dio Bronxa je postao nalik Dubrovniku na vrhuncu sezone – a to uključuje i živčane poglede lokalnih stanovnika koji se uz „Oprostite?!“ pokušavaju progurati do svojih zgrada. Lokaciju je iskoristio i Burger King za reklamu u kojoj podbada McDonald's i izražava suosjećanje s lokalnim stanovnicima, prikazujući Jokerove stepenice uz natpis: „Znamo da klauni mogu biti naporni…“.

5. Mala Italija i najveći park New Yorka nisu na Manhattanu…

Premda bi mnogi kao iz topa rekli da se Mala Italija nalazi na Manhattanu – i ne bi bili u krivu – prava stvar je malo sjevernije. Brojni „pravi“ Njujorčani potvrdit će vam da je upravo Arthur Avenue u Belmontu mjesto u kojem se rodila originalna Mala Italija, sa svim svojim restoranima, pizzerijama, tavernama, mesnicama… Isto tako bi mnogi možda pomislili da je najveći njujorški park također smješten na Manhattanu (Central Park), no upravo je Bronx najzeleniji dio New Yorka i dom najvećeg parka, Pelham Baya koji se prostire na preko 1 100 hektara. To ga čini triput većim od Central Parka i mjestom na kojem imate izbora od igranja golfa do kupanja na plaži.

Nadimci američkih gradova: Zašto se New York zove "Velika Jabuka", a Seattle "Smaragdni Grad"? New York Seattle Philadelphia +0 Seattle

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju