Grad koji nikad ne spava, Velika Jabuka ili New York City – kako god ga zvali, sa svojih gotovo devet milijuna stanovnika nosi titulu grada s najviše stanovnika i najvećom gustoćom naseljenosti u SAD-u. Svi oni pronašli su svoj dom u jednoj od pet njujorških četvrti: Brooklynu, Queensu, Manhattanu, Staten Islandu i Bronxu. Posljednji je imao vjerojatno najlošiju reputaciju kroz povijest, no s vremenom se i to promijenilo, pa postaje sve češća "turistička meta". Možda ste ga već posjetili, a možda tek planirate – u svakom slučaju, evo nekoliko zanimljivosti o njemu.

1. Bronx svoje ime duguje… Šveđaninu

Ime Bronx nosi toliko konotacija sa sobom, ali malo koju bismo mogli povezati sa – Švedskom. A upravo je švedski imigrant Jonas Bronck bio prvi (zabilježeni) europski doseljenik u današnji Bronx. Po dolasku je unajmio komad zemlje i bacio se u biznis. Proširio je svoje posjede na 200 hektara, a nizozemski i engleski doseljenici prozvali su ih Bronckovom zemljom (Bronck's Land). Ostalo je povijest…

2. Južnije je tužnije, kažu

Kada se govori o "opasnom" Bronxu, obično se misli na južni Bronx – no i tu je došlo do velikih promjena u posljednjih 10-ak godina. Tijekom 1980-ih i 1990-ih situacija je bila kritična jer je u ovom dijelu živjelo siromašnije stanovništvo, a kriminal i droga oteli su se kontroli. Danas je situacija bolja, ulice su sređenije nego prije, a u nekad oronulim zgradama niknulo je mnoštvo hipsterskih restorana i klubova (zbog čega će neki stanovnici sarkastično prokomentirati da bi se čak radije vratili u opake devedesete).

3. Sladoled Häagen-Dazs potječe iz Bronxa

Tko bi rekao da je naziv Bronx skandinavskog podrijetla, a naziv Häagen-Dazs, koji zvuči kao da dolazi iz sjeverne Europe – zapravo dolazi iz Bronxa. E, pa, riječ je o brendu rođenom u Bronxu. Osmislio ga je židovski poduzetnik Reuben Mattus, a ime koje je osmislio trebalo je biti odavanje priznanja Danskoj zbog napora uloženih u spašavanje Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Ujedno je to bio i način da doda dozu elegancije i sofisticiranosti imidžu brenda.

4. Jokerove stepenice zbog kojih je do jučer ozloglašeni Bronx postao "Dubrovnik"

Ako ste gledali film Joker, sigurno znate za poznate stepenice na kojima Joker pleše uz cigaretu i golubove. Ova scena snimana je na stepenicama Bronxa, koje su, naravno, privukle tisuće turista u želji da i oni naprave svoju "originalnu" uspomenu. Zbog gužve koja je u jednom periodu ovdje vladala ovaj dio Bronxa postao je nalik Dubrovniku na vrhuncu sezone – a to uključuje i živčane poglede lokalnih stanovnika koji se uz "Oprostite?!" pokušavaju progurati do svojih zgrada. Lokaciju je iskoristio i Burger King za reklamu u kojoj podbada McDonald's i izražava suosjećanje s lokalnim stanovnicima, prikazujući Jokerove stepenice uz natpis: "Znamo da klauni mogu biti naporni…"

Bronx, New York Bronx, New York (Foto: Shutterstock)

5. Mala Italija i najveći park New Yorka nisu na Manhattanu…

Premda bi mnogi kao iz topa rekli da se Mala Italija nalazi na Manhattanu – i ne bi bili u krivu – prava je stvar malo sjevernije. Brojni "pravi" Njujorčani potvrdit će vam da je upravo Arthur Avenue u Belmontu mjesto u kojem se rodila originalna Mala Italija, sa svim svojim restoranima, pizzerijama, tavernama, mesnicama… Isto bi tako mnogi možda pomislili da je najveći njujorški park također smješten na Manhattanu (Central Park), no upravo je Bronx najzeleniji dio New Yorka i dom najvećeg parka, Pelham Baya, koji se prostire na više od 1100 hektara. To ga čini triput većim od Central Parka i mjestom na kojem imate izbora za sve, od igranja golfa do kupanja na plaži.

 

Iako bismo voljeli otputovati preko bare i doživjeti Ameriku iz prve ruke, dok maštamo o putovanju i svim američkim delicijama koje često gledamo na filmovima, u Lidlovu tjednu okusa Amerike od 24. do 30. listopada u asortimanu možemo pronaći sve namirnice i razveseliti okusne pupoljke. Na našem stolu u trenu će se naći slavni američki hamburger ili hot dog, a za doručak se možemo počastiti palačinkama s javorovim sirupom ili ukusnim namazom od kikirikija. 
 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju