Sjećate se priče o Hallstattu i popularnosti koje je malo austrijsko selo doživjelo zahvaljujući crtanom filmu Frozen? Ima neko vrijeme kako smo pisali o tome, no kako mi volimo otkrivati i manje poznato, a nije nam baš najdraža ni gužva, provjerili smo u koja se još austrijska sela isplati poviriti...

Jednostavno, filmovi i serije nekad pokvare čaroliju gradova i mjesta, čemu smo i sami svjedočili, jer je dobar dio gostiju koji su zadnjih godina posjetili i Lijepu Našu, htio vidjeti gdje se točno snimala jedna od najgledanijih serija ikad – Igra prijestolja. Također, svojedobno su turisti iz istog razloga hrlili i u Sjevernu Irsku, ali srećom, uvijek postoje i manje poznata odredišta, a Austrija, prijestolnica alpskog skijanja, takvih je mjesta – puna.

Bad Gastein

Čim pročitate kako neki grad u Austriji ima dodatak „Bad“, budite sigurni kako vas ne očekuje nešto loše, već mogućnost lijepog odmora u raznim spa centrima. Grad se smjestio u planinama Hohe Tauern, a nalazi se tek sat i pol vremena vlakom iz Salzburga. Realno, nije ga teško „dohvatiti“ ni iz Zagreba, a kilometražu od četristotinjak kilometara svladat ćete za 4 i pol sata. Naravno, ovdje su zimski sportovi itekako na cijeni te se u snježnim radostima uživa barem 4 mjeseca, a na raspolaganju vam stoje brojni hoteli, apartmani i slično.

Zell am See

E, za ovaj grad čuli su mnogi zaljubljenici u skijanje, a on se smjestio južno od Salzburga na jezeru Zell. U najmanju ruku možemo ga nazvati sceničnim (dovoljno je zaviriti u našu galeriju), a cijelu zimu pa sve do kasnog proljeća ovdje se aktivno bavi zimskim sportovima. Kad snijega nestane, ne nestaje turista, jer mnogi ovdje dolaze uživati u planinarenju, vožnji biciklom i drugim aktivnostima. Posebno je zanimljivo doći u veljači, kad se održava „Balloonalps“, te se možete balonom voziti iznad okolnih brda i guštati u pogledima od milijun dolarra...

Feldkirch

Evo nas i do jednog mjesta za kojeg većina vjerojatno nije čula. Nalazi se u blizini granice sa Švicarskom i Lihtenštajnom, a izgleda kao da bi u njega mogli smjestiti radnju mnogih bajki. Mnogi putnici samo prolaze kroz njega bez zastajkivanja što je greška, jer time propuštaju posjet dvorcu Schattenburg iz 13. stoljeća, kao i gotičkoj katedrali svetog Nikole. Naravno, i ovdje postoji mjesta za razne aktivnosti, a na vrhu je – planinarenje.

Maria Worth

Gradić na jugu Austrije, blizu slovenske i talijanske granice, najpoznatiji je po poluotoku. Naime, ovaj relativno mali komad zemlje, dom je dvjema crkvama koje se nalaze na jezeru Worthersee, a kad ih gledate, čini se kao da plutaju na vodi. Ovdje je priroda još uvijek netaknuta, pa posjetitelji rado odlaze u šetnje šumama i po obližnjim brežuljcima.

St. Gilgen

Mnogi članovi Mozartove obitelji živjeli su u ovom gradiću na obalama jezera Wolfgang, ali slavni kompozitor St. Gilgen nikad nije zvao svojim domom. Kao i mnoga ostala planinska mjestašca, i ovo se može pohvaliti žičarom koja omogućava panoramske poglede, no posebnost je ipak – crkva. Nadodajmo još kako je svoj ljetni odmor ovdje rado provodio i dugogodišnji njemački kancelar Helmuth Kohl, pa ako je St. Gilgen bio dobar njemu, vjerujemo kako se ni vi nećete buniti.

U zemlji nepreglednih zlatnih plaža postoji otok zbog kojeg bi mnogi zaboravili na domove i prošlost Valentina u Tunisu - 23 Valentina u Tunisu - 5 Valentina u Tunisu - 18 +22 Valentina u Tunisu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju