Da ne bi bilo zabune – Hallstatt je čudesno lijepo mjesto. Ali također, Hallstatt je i mjesto koje „pati“ od masovnog turizma. Iznimno je popularno među dnevnim izletnicima iz Salzburga, a iako bi ga neki nazvali i selom (u njemu živi manje od 800 ljudi), posjećuje ga i do 10 tisuća turista dnevno ili oko milijun posjetitelja godišnje.

Iako je još od 1997. pod zaštitom UNESCO – a (mjesto je dom i jednog od najstarijeg rudnika soli u Europi), 21. stoljeće je donijelo turističku eksploziju Hallstatta. Prvo je 2006. u njemu snimana popularna korejska serija, a kasnija popularnost crtanog filma Frozen dovela je do nevjerojatne navale na nekad obično malo alpsko mjesto. Navala je danas toliko da su nedavno stanovnici ponovno prosvjedovali, pa možda nije loše vidjeti ostala zgodna mala mjesta Austrije, gdje gužva nije ni blizu kao u Hallstattu…

Altaussee

Nevjerojatno lijepo mjesto, čije je blistavo jezero (Altausseer See) okruženo zidom planina savršeno za lagane šetnje i izazovna planinarenja. Ljepotu su primijetili i producenti Jamesa Bonda, pa se ta u rečenici prije opisana kulisa može vidjeti u filmu Spectre. Mjesto je udaljeno tek nekoliko stanica od Hallstatta vlakom iz Bad Ischla, nakon čega slijedi kratka vožnja autobusom iz Bad Ausseea. Nedaleko od Altausseea nalazi se jedan od dva poznata rudnika soli u tom području, gdje su obilasci obično manje prometni od obilazaka rudnika u Hallstattu.

St. Gilgen

Samo 45 minuta od Salzburga autobusom broj 150 koji vozi do Bad Ischla, smjestio se igradić St. Gilgen. Savršen je za „maltretiranje“ followera na Instagramu, jer je nevjerojatno sceničan. Stoji na obali Wolfgangsee, jezera koje se proteže ispod strmih padina Schafberga. Trajekti voze do grada St Wolfgang, odakle brdska željeznica prevozi putnike do Schafberga.

Austrija Austrija (Foto: Getty images)

Mondsee

Smješten na istoimenom jezeru, Mondsee gleda na niža valovita brda i ima lijepo očuvanu staru gradsku jezgru. Za ljubitelje arhitekture, obavezan je posjet iznimno impresivnoj crkvi – najpoznatijoj kao mjesto snimanja scene vjenčanja u nekadašnjem velikom filmskom hitu „Moje pjesme, moji snovi“.

Grundlsee

Udaljen samo kratkom vožnjom autobusom od Bad Ausseea, Grundlsee je popularno mjesto za osvježavajuće kupanje i vožnju pedalinom – i uživanju u onim nevjerojatnim pogledima na planine. Kratka šetnja vodi do skrovitijeg Toplitzseea, gdje tradicionalni drveni čamci s ravnim dnom voze putnike na jezero.

Bad Ischl

Elegantno lječilišno mjesto Bad Ischl godinama je bilo ljetna rezidencija cara Franje Josipa i još uvijek ima nešto od carske povijesti. Nekad davno, upravo je ovaj grad, a ne Hallstatt, bio jedno od najpoželjnijih mjesta koje je trebalo vidjeti ne samo u Salzkammergutu, već i u Habsburškom Carstvu. Bilo kako bilo, možda turista nema kao nekad jer su u Hallstattu, ali time bolje, jer ćete imati Bad Ischl – samo za sebe.

Idila u alpskoj dolini: Što raditi, vidjeti i jesti u slikovitom Innsbrucku Innsbruck - 1 Innsbruck - 2 Innsbruck - 3 +1 Innsbruck - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju