Za otkrivanje Zlatne Slavonije, kako od milja zovemo Požeško-slavonsku županiju, mnoštvo je pravaca kojima se možete zaputiti putujući na dva kotača. One željne aktivnog odmora oduševit će činjenica da ta županija ima preko 1000 kilometara GPS-om označenih biciklističkih staza, a Državna ergela Lipik, izletište Omanovac, kutjevački podrumi i vinske ceste samo su neke od atrakcija koje možete vidjeti usput.

Kako ne biste previše lutali, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije osmislila je tridesetak biciklističkih ruta. Na vama je da krenete onima koje najviše odgovaraju vama i onome što putem želite vidjeti. Pripremili su i vodič u kojem možete saznati koliko su rute zahtjevne, kakvi su tereni, ali i što nikako ne smijete propustiti.
Kako bismo vam približili djelić avanture, izdvojili smo one za koje mislimo da će u vama probuditi želju za istraživanjem tog kraja na dva kotača.

Upoznajte Zlatnu dolinu

Krenete li od glavnog grada županije, istražite Požešku kružnu rutu koja je duga 104 kilometra i povezuje većinu gradova i općina pa se zato smatra osnovnom županijskom rutom. Budući da okružuje Požešku kotlinu, nazvana je Kružnom rutom, a omogućuje pravo malo putovanje kroz Požešku kotlinu, poznatu kao Zlatna dolina.

Želite li Zlatnu dolinu gledati s vrha brda, krenite rutom pod nazivom Požeška gora – Zelena. Ta ruta vodi Požeškim vinogradarskim putem. Osim što se njome penjete, dio puta je makadam pa budite spremni na teži tempo. Staza vodi uz vinograde i vinogradarske kućice pa se zbog toga i prekrasnog pogleda isplati malo pomučiti.

Za one koji ne žele osjetiti prevelik napor tu je nizinska kružna ruta Požega – Velika – Požega. Ona vodi do izletišta Stari fenjeri, na kojem možete uživati u slavonskim specijalitetima i pravom slavonskom ugođaju. Ruta je cijelom svojom duljinom asfaltirana i vodi cestama s malim intenzitetom prometa, što omogućuje nesmetano uživanje u prirodnim ljepotama Požeško-slavonske županije.

Prođite kroz vrata Zlatne doline

Pleternica se nalazi na samim vratima požeške Zlatne doline, a kao i ostatak županije poznata je po vinima. Zato se ruta koja ovuda prolazi naziva Pleternica – Bike & Wine Klikun. Biciklirajući uz vinograde, moći ćete vidjeti ruže uz svaki red vinove loze. Zanimljivost je da su one zapravo zaštitnice vinograda, upozorit će na pojavu bolesti dva do tri dana prije nego što ona zahvati vinovu lozu. No njihova prisutnost svakako pridonosi i lijepom prizoru. Staza je kružnog tipa, a brdski dio rute od Pleternice do Požeške Koprivnice vodi makadamskom cestom, dok je nizinskom dijelu podloga asfalt, što rutu čini idealnom za MTB, ali i trekking bicikle.

Poznata 45. paralela

Osim što se na njoj nalazi jedan od najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj, onaj Vinogorja Kutjevo, nešto zapadnije na 45. paraleli prostiru se i svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Stazu Kutjevo – Venje – Vetovo – Kaptol stoga nemojte izostaviti.

Staza kreće iz Kutjeva, prolazi kraj Kutjevačkog dvorca pa se kroz šumarak penje do lokaliteta Vinkomir. Na samom vrhu nalazi se vidikovac Vila Vinkomir, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Požešku kotlinu i kutjevačke vinograde. Nakon uživanja u tom prizoru slijedi put do Venja, koji produžuje do Kaptola pa kroz Vetovo natrag u Kutjevo.

Ne propustite Državnu ergelu Lipik i planinarski dom Omanovac

Stazama lipicanaca i kune možete vidjeti mnoštvo toga u svega 16 kilometara. Staza je kratka, no podloga je zahtjevna pa je nju najbolje istražiti sada tijekom suhih dana. Povezuje jezera Raminac i Pakurnovac, a skrenete li s nje na samom početku za samo kilometar, doći ćete i do jezera Pjeskara. Putem ćete moći posjetiti i upoznati obiteljska imanja. U prvom dijelu staze je Državna ergela Lipik i nju svakako posjetite kako biste uživali u društvu prekrasnih lipicanaca. Barokni su to konji poznati po plemenitoj i čvrstoj tjelesnoj građi te jedna od najstarijih i najpoznatijih pasmina konja u Europi.

Izletište Omanovac primamljivo je biciklistima i ostalim ljubiteljima raznih aktivnosti, a na njega se možete uputiti iz Lipika stazom Lipik – Pakrac – Planinarski dom Omanovac. Put s usponima i ravnim dijelovima vodi do planinarskog doma. To je svakako jedno od najspektakularnijih mjesta u Slavoniji upravo zbog pogleda koji zelenilo spaja s plavetnilom. Natrag u Pakrac osim asfaltiranih vode i uzbudljivi šumski i makadamski putevi južnom stranom te kružne rute.

Okrećite kotače kroz južne obronke Papuka i uživajte u biseru slavonskog gorja

Park prirode Papuk jedan je od najstarijih u Hrvatskoj sa svojih 440 milijuna godina i prvi UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj. Kružnu stazu Velika - Dubočanka većim dijelom sačinjava makadam, a manjim dijelom asfalt. Odlučite li se za nju, svoju pustolovinu započet ćete kod crkve sv. Augustina u Velikoj, od koje se kreće prema dolini rijeke Dubočanke. Kada ste već tamo, ne propustite posjetiti Adrenalinski park Duboka. Koje sve poligone ima taj podizač adrenalina i koje se još atrakcije nalaze u tom kraju, pogledajte u videu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom TZ Požeško-slavonske županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju