Čitav Viški arhipelag raj je za ljubitelje prirode. I svjetska ekološka organizacija World Wildlife Fund proglasila ga je jednom od 10 „posljednjih rajskih oaza Mediterana“, a osim što je riznica prirodnih ljepota koje je najbolje istražiti pješice, Vis obiluje i vojnim objektima koji ukazuju na burnu prošlost.

Uvijek na meti, od antike do 19. stoljeća, kada su ovdje bili Austrijanci i Britanci, Vis je već imao infrastrukturu na koju su se vojske Drugog svjetskog i Domovinskog rata samo dodatno oslonile, a i danas se ondje mogu naći utvrde, vojni putovi, atomska skloništa, kao i tuneli.

Vis i danas ima dijelove na kojima je civilima ulaz zabranjen. Jedan od primjera je Hum, nedostižan san planinara zaljubljenih u staze južne Dalmacije, što potvrđuje i HPS koji piše da se vrhu Visa ne treba približavati jer se na njemu nalazi vojni objekt. No doći možete do kontrolne točke koja se nalazi uz crkvu sv. Duha.

Hum na Visu Hum na Visu (Foto: Shutterstock)

"Na putu iz Podšpilja ili Visa vrijedi obići Titove špilje skrivene na padinama Huma. To su dvije male špilje bez ukrasa, djelomično zazidanih ulaza, u kojima su Josip Broz i partizansko vodstvo tajno boravili nekoliko mjeseci tijekom Drugoga svjetskog rata (1944.). Do špilja vodi pristupni put od 275 stuba. Špilje se mogu razgledati bez dodatne rasvjete", piše HPS.

Putom Podšpilja preko Žene Glave do Titove špilje i Sv. Duha na Humu trebat će vam oko sat vremena i dvadeset minuta, a od Komiže do Svetog Duha na Humu deset minuta više.

"Do Huma se može najlakše doći asfaltiranom cestom iz sela Žena Glava. Osim markacija koje vode do kapele sv. Duha iz Podašpilja, Visa i Komiže, po gotovo svim otočnim putovima provedene su planinarske markacije koje omogućuju bezbrojne pješačke mogućnosti“, piše HPS.

Na putu do vrha uživat ćete u mirisima raslinja, kao i pogledu na maslinike i vinograde, ali i Vis i more. Pri kraju uspona, umjesto na makadamsku cestu koja vodi prema vojnoj bazi skreće se na stazu do skromne crkvice sv. Duha, vidikovca koji otkriva ljepote Komiže, Biševa pa čak i Jabuke, ako vidljivost dopušta.

Jedinstven u Hrvatskoj: Vulkanski otočić iznimne ljepote koji i dalje raste Brusnik Brusnik Brusnik +2 Brusnik

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju