Kada bismo vam rekli da postoje još samo dvije države u svijetu u kojima nema razvoda braka, koje biste osumnjičili? Netko bi možda pomislio da je riječ o mini otocima Pacifika za koje nitko nije čuo, no iznenadili biste se.

Riječ je o dvjema svima poznatim državama. Zabrana u jednoj ima logike jer je riječ o Vatikanu, koji je u mnogočemu specifičan, pa ga mnogi i ne broje. No što se to događa – na Filipinima? Saznajte prije nego što se fatalno zaljubite na idućem putovanju.

Dok nas smrt ne rastavi

Nakon Drugog svjetskog rata na Filipinima je razvod jednostavno zabranjen. Obitelj se smatra svetinjom i stupom društva koji treba očuvati – pa makar na ovaj način. Prevladava stav da bi legalizacija razvoda poremetila društveni poredak i oslabila instituciju braka.

Danas je to veliki problem za one kojima je brak izvor problema, naročito za siromašne žene koje trpe obiteljsko nasilje. No mnogo je i onih koji žele započeti nov život i imati slobodu biranja.

Ono čemu se brakom nezadovoljni Filipinci mogu nadati jest eventualno poništenje braka, no za tu proceduru potrebno je zadovoljiti brojne kriterije, a k tome traje godinama i papreno košta. Postoji i opcija razdvojenog života, pri čemu dijele svoju imovinu, no svejedno ostaju u braku. Čak će se i oni koji se razvedu izvan države suočiti s komplikacijama pri povratku.

Jedina skupina društva kojoj je razvod omogućen jesu muslimani, koji prema svom vjerskom zakonu imaju pravo razvoda od bračnog partnera.

Koliko još čekanja?

Prošla godina nije bila toliko loša za Filipince željne promjene. Naime, vlasti su konačno pokrenule inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio razvod nesretnim mladencima. To je potaknulo burne rasprave u zemlji.

Brojni Filipinci podupiru legalizaciju razvoda, dok su Katolička Crkva, konzervativci i desne stranke nezadovoljni tom idejom. S obzirom na njihov jak utjecaj u društvu, tek ostaje vidjeti kako će se to klupko rasplesti i hoće li „dok nas smrt na rastavi“ konačno postati „dok nas sud ne rastavi“?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju