Most je način da ljudi i prijevozna sredstva prijeđu preko nečega, zar ne? Most koji vodi preko vode, obično je i izgrađen preko vode. Kako drugačije? Pa, čini se da Nizozemci imaju neke druge ideje.

Za neke je ovaj naziv blasfemičan, za neke urnebesan. No, kako god bilo, ne može se poreći da dobro dočarava samog sebe – Mojsijev most u Nizozemskoj.

Ovaj most se nalazi ispod razine vode, no njegovi zidovi sa strane štite vas od nje. Tako, prolazeći mostom, na neki način hodate po razdvojenoj vodi. Baš kao Mojsije nakon što je razdvojio Crveno moje.

Izgleda i zvuči kao moderno djelo, no zapravo je izgrađen još u 17. stoljeću kao dio obrambenog kompleksa Fort de Roovere kojeg su sačinjavale utvrde i zidine. U tome i leži tajna uspjeha ovog mosta – on nije most na rijeci, već na močvari koja okružuje utvrdu.

U 19. stoljeću most je već bio zapušten i dotrajao, zbog čega se nedavno krenulo u njegovu obnovu na neobičan način.

Kako gradske vlasti nisu htjele narušavati izgled cijelog područja koji podsjeća na močvaru, ideja je bila urediti „nevidljivi most“. K tome je i potpuno ekološki prihvatljiv – izrađen je od nepropusnog drveta.

Ako dođe do situacije da voda prijeđe brane mosta i prelije se u njega zbog padalina, postoje pumpe koje ju izbacuju na površinu nasipa.

Most se nalazi u selu Halsteren na zapadnim obalama Nizozemske, bliže belgijskoj granici nego Roterdamu.

Posjetioci su oduševljeni, a neki su komentirali kako bi bilo zgodno da je most uz sve to i proziran. Nije se rodio tko bi narodu ugodio, no nije ni loša ideja. Sigurni smo da je pitanje dana kad će se netko baciti na posao.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju