Tasos ili Tas najsjeverniji je grčki otok u Egejskome moru, svega 7 km udaljen od kopna kojem ne nedostaje prekrasnih krajolika, a jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti nalazi se u Astrisu, devet kilometara od grada Limenaria.

Riječima se ne može opisati ljepota koju čini slagalica valova, stijena i prirodnog bazena u obliku suze koji se naziva Giola, poznatog i kao "Venerina suza". Prema mitologiji, prirodni bazen stvorio je Zeus kako bi se Venera, božica ljubavi i ljepote, u njemu mogla kupati, a prema drevnim pričama, Tasos je bio i otok sirena, s kojeg su žene s ribljim repom predivnim glasom prizivale i mamile pomorce. Odvede li vas put u Giolu, vidjet ćete da bazen i nije osobito velik. Dugačak je oko 20 metara i uskim je prolazom povezan s morem.

Pijeska ondje nema, tek stijene na kojima nema hlada, zbog čega je najbolje vrijeme za posjet ujutro ili u kasnijim popodnevnim satima. Želite li izbjeći gužve, najbolje je doći oko osam sati ujutro, a već sat vremena kasnije ondje dolazi mnogo posjetitelja. Mnogi skaču u bazen s okolnih stijena visokih do osam metara, što je jedna od omiljenih aktivnosti. Ogladnite li, u blizini ćete naći malu tavernu s razumnim cijenama, gdje možete odabrati neka od jela poput salata, ribljih jela sa žara ili burgera.

Venerina suza - 1 Venerina suza - 1 (Foto: Shutterstock)

Do Giole možete doći automobilom tako da se dovezete do Astrisa, parkirate i spustite pješice do mora. Iz Potosa i Limenarije organiziraju se turističke ture brodovima koje staju na Gioli.

Stvari na koje se turisti najviše žale u Lijepoj Našoj: "Da sam znao, ne bih došao u Hrvatsku" Hrvatska - 1 Hrvatska - 4 Hrvatska - 3 +1 Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju