Jeste li znali da je Velika planina u Sloveniji najveće pastirsko naselje u Europi? Ovdje možete doživjeti kako je to biti pastir, šetati se među životinjama, uživati u iznimnim pogledima i u potpunosti restartati svoj um. Naravno, napunit ćete i album s kul fotkama u mobitelu.

Gdje se nalazi Velika planina i kako do nje doći

Velika planina smjestila se u Sloveniji u Kamniško-Savinjskim Alpama, sjeveroistočno od Kamnika. Prosječna nadmorska visina ovdje iznosi 1500 metara, a najviši vrh Gradišče visine je 1666 metara. Od Zagreba je udaljena 184 kilometra, za što će vam trebati manje od tri sata vožnje. Ukupan trošak goriva i cestarina ako krećete iz Zagreba bit će oko 400 kuna za dva smjera.

Kad stignete, do same planine tijekom cijele godine možete žičarom čija se polazna točka nalazi u dolini Kamniške Bistrice uz kamp Alpe. Do vrha možete i pješice kroz mnoštvo planinarskih staza, no u ovu se avanturu upuštajte samo ako ste vješt penjač.

Stočari i pastiri na Velikoj planini

Ako ste ljubitelj životinja, ovdje ćete stvarno uživati. Zamislite da se probudite, popijete kavu ili čaj i odlučite se prošetati među životinjama. Idealno! Možda ćete sresti i pokojeg pastira koji pažljivo brine o svojoj stoci. Prošećite se pašnjacima i zaboravite na vrijeme. Možda ćete ih preko zime sresti manje, no doživljaj je izvanredan.

Kolibe na svakom koraku

Posebno vesele tradicionalne pastirske kolibe koje su smještene diljem planine, a više ih je od 140. Kao takve simbol su Velike planine i sigurno ste ih barem jednom vidjeli na Instagramu. Njihovi krovovi prekriveni su tradicionalnim borovim šindrama, što im daje posebnu čar. Neke od njih nude i smještaj, a navala na rezervacije uvijek je velika. Prespavajte u kolibi i osjećajte se kao pastir!

Je li ovo najljepših 7 kilometara Slovenije? Napravite podsjetnik da što prije morate na izlet u Logarsku dolinu! Logarska dolina - 12 Logarska dolina - 9 Logarska dolina - 7 +9 Logarska dolina - 6

Što raditi na Velikoj planini?

Naravno, prvo što ćete ovdje napraviti jest prošetati se i istražiti sve što se nalazi oko vas. Dovoljno vam je da ponesete fotoaparat i upustite se u šetnju nekim od mnogobrojnih planinarskih staza. Stanite kod kapelice Snježne Marije, a ako ste ljubitelj špilja, zaputite se do špilje Vetrnica. Volite li prirodne kreacije, vaša je sljedeća točka Zeleno rob gdje se smjestila Luknja, slikoviti prirodni prozor. Odšećite se i do Muzeja Preskar, u kojem se čuva ni manje ni više nego sir trnič, posebna vrsta sira koja je specifična za ovo područje.

Gastronomska ponuda

Kao što smo spomenuli, karakteristična vrsta sira za ovo područje naziva se trnič. Obvezno kušajte tradicionalan pastirski obrok koji se sastoji od kiselog mlijeka i žganaca, jela od kuhanog brašna i mlijeka u kombinaciji s masnoćom i heljdinom kašom. Naravno, ne propustite tradicionalne štruklje sa sirom, ričet, gulaš ili pak kranjske kobasice. Jednostavno, kad sretnete pastira, pitajte ga za preporuku.

Zimske aktivnosti na Velikoj planini

Zabavite se uz sanjkanje, skijanje i šetnju po snijegom prekrivenom prekrasnom krajoliku. Obično ćete ovdje sresti mnogo djece koja uživaju u spuštanju sanjkama, a posebice noću. Inače je organizirano noćno sanjkanje na osvijetljenoj stazi duljine 2,4 kilometra od četvrtka do nedjelje između 17 i 19 sati. Sanjke možete unajmiti, a rezervacija je obvezna.

Ako ste ljubitelj skijanja, dostupno vam je 6 kilometara skijaških staza srednje zahtjevnosti na visinama od samog vrha od 1666 pa do 1412 metara. Mapu potražite ovdje.

Sve se budi iz zimskog sna u proljeće

Postoji jedan zanimljiv razlog zbog kojeg mnogi fotografi u proljeće dolaze upravo na Veliku planinu. Sve se počinje buditi, pa tako i priroda. Ako se ovuda šećete u proljeće, oduševit ćete se mnoštvom šafrana koji svojom ljubičastom bojom krajoliku daju posebnu čar.

Bilo da se Veliku planinu odlučite posjetiti zimi ili u neko drugo doba, dobro ćete se osjećati. Upoznajte pastirski način života i zaboravite na vrijeme.

5 malih gradova koje treba vidjeti (barem) jednom u životu +0 Bergen
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju