I dok mnogi odlaze u velike gradove, ne treba zaboraviti kako i oni u kojima ne žive milijuni duša mogu ponuditi svašta. Magazin Monocle izdvojio je neke od njih, a mi donosimo prvih pet. Prilično smo sigurni da se u njima nećete razočarati...

Lausanne

Četvrti najveći švicarski grad poznat je po svojoj opuštenosti, raznolikosti i održivom razvoju. Teško ćete i vi ostati imuni na šarmantne ulice i kamene zgrade, pa ćete se u nekim trenucima osjećati kao da ste na Mediteranu. Grad je prilično internacionalan, začas ćete stići do brojnih jezera i planina ako vam se odmora u prirodi, a sjajno je i prometno povezan, pa tako postoje direktne željezničke linije za Pariz i Milano.

Boulder

Za ovaj gradić vjerojatno niste čuli, ali činjenica da se nalazi u dolini Rocky Mountains te da uživa u 300 dana sunca godišnje dovoljna je da privuče turiste. Ovdje se nalazi i nekoliko sjajnih restorana, a stanovnici ga hvale kao sjajno mjesto za život, s idealnim omjerom posla i slobodnog vremena. U njemu je dom našlo oko 100 tisuća stanovnika, pa ako vas put nanese u Colorado, dajte svakako priliku tom, za američke pojmove, malenom gradu.

Bergen

Norveškog grada stariji će se čitatelji sjetiti kao mjesta u kojem je Doris Dragović na Eurosongu 1986. godine otpjevala hit "Željo moja". Mlađi ljubitelji sporta možda će ga se sjetiti po nogometu, s obzirom na to da je prije desetak godina zagrebački Dinamo gostovao upravo tamo. No pustimo sad i Doris i Dinamo. Bergen je okružen predivnim planinama i ulaz je u fjordove zapadne obale Norveške. Ovdje su mogućnosti za rekreaciju nebrojene – osim planinarenja, moguće je i ronjenje, kao i skijanje. Također, u gradu se održava i veliki ljetni festival Bergenfest, a zaljubljenike u kulturu obradovat će i vijest o tome da je nedavno obnovljen prirodoslovni muzej.

Hobart

Vrijeme je da skočimo i do Australije, točnije otoka Tasmanije. Tamo se smjestio grad Hobart, koji ima nešto više od 200 tisuća duša. Prema podacima, riječ je o gradu u kojem je standard među najvišima u "Land down under" (OK, generalno, u cijeloj se zemlji jako dobro živi), a uz to ima prilično ugodnu klimu za život. Unatoč modernim dijelovima, Hobart je zadržao štih lučkog grada, pa se tako ovdje isprepliću stari pubovi i nove craft pivovare, a neće vas razočarati ni kulturna ponuda.

Chigasaki

Kakav Nagasaki, kad je tu – Chigasaki! Okružen planinama i morem, samo na sat vremena vožnje vlakom od Tokija, ovaj grad dođe kao – seosko utočište. Svi ljubitelji vožnje biciklima ovdje dolaze na svoje, s obzirom na to da je infrastruktura sjajna i da je bicikl najbolji način za obilazak grada. Također, cijeli grad vrvi i dobrim restoranima, a ako vam je do sporta, znajte da se ovdje naveliko i surfa.

Pravedni zakoni? Europske zemlje u kojima prebrza vožnja košta tisuće kuna Finska Finska - 2 Pilatus - 5 +2 Scheveningen - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju