Dobar primjer destinacije koja živi svoju priču u skladu s načelima održivog razvoja, u skladu s prirodnim i ostalim vrijednostima potrebnim za dugoročan uspjeh jest Logarska dolina koja se smjestila u Sloveniji. Ovo je zaista bajkovito i posebno mjesto, samo smo čekali da negdje iza ugla još ugledamo Heidi... 

Što vas tamo čeka?

Ova alpska ledenjačka dolina u Kamniškim Alpama, oblikovana od glečera još za vrijeme ledenog doba, mami sve više posjetitelja u bilo koje godišnje doba, a sad kad smo saznali više o njoj, znamo i zašto. Prosječna nadmorska visina ovdje je 750 metara, dok vrhovi koji vas tamo okružuju sežu i do divovskih 2 tisuće metara.

Dolina je dugačka 7 kilometara i široka do 250 metara te je podijeljena na tri dijela. Prvi se naziva Log i karakterizira ga vlažan donji travnati teritorij, Plest je središnji šumoviti dio, dok onaj uzvišeni dio doline nosi naziv Kot i diči se šumovitim šljunčanim dijelovima.

Prirodnih ljepota ovdje ima pregršt, a nama je za oko zapao slap Rinka, jedan od najvećih na području Slovenije. Poseban je po tome što voda iz slapa teče kroz minijaturne stijene u obliku malih slapova i brzaca sve dok se ne pretvori u veličanstven slap visine 90 metara koji u svom padu tvori amfiteatralni bazen. Reći ćemo samo wow!

Uz slap Rinku, obavezno istražite slap Palenk i Brložniške slapove, izvor rijeke Črne, pofotkajte se kraj čarobne Logarjeve lipe i Mecesena na Klemenči jami i nikako ne propustite ledene prizore na Okrešelj. Dolina je 1987. godine proglašena zaštićenim krajolikom, a danas je zaštićeno ukupno 203 kilometara kvadratnih, stoga prostora za istraživanje ima napretek!

Aktivnosti u parku

Osim razgledavanja prirodnih kreacija, u ovo vrijeme možete se jednostavno prošetati parkom, zaputiti se na više dijelove uz neizostavnu opremu ili se provozati biciklom, dok se zimi možete okušati u skijaškom trčanju, skijanju i sanjkanju, a oni odvažniji mogu se upustiti u alpinističke ekspedicije.

Što pojesti?

Ako do Logarske doline putujete iz Zagreba, preporučujemo vam da malo skrenete s puta i stanete u mjestu Trojane u kojem vas čekaju njihove posebne trojanske krafne u različitim kombinacijama za koje izdvajate od 1,20 eura naviše. U samoj Logarskoj dolini potražite kozji sir, juhu od gljiva, sirove štruklje, riblje delicije od pastrve, domaće nareske, gulaš s palentom i mnogobrojna druga jela karakteristična za ovaj kraj. Popis restorana i gostionica potražite ovdje.

Ulaznice

Jedinstvene ulaznice za park nema, no za parkiranje automobila platit ćete sedam eura, za kombi osam, a za motor pet eura. Naravno, ako dolazite bez motornog vozila, troškova nemate, osim ako ćete ovdje prespavati ili isprobavati jela.

Gdje prespavati?

Naša su preporuka Hotel Plesnik i Vila Palenk, gdje za noćenje izdvajate od 70 eura naviše, a ako želite opušteniji odmor, odaberite Penzion Na razpotju gdje cijena noćenja s polupansionom iznosi 55 eura. Još je jeftinija varijanta smještaj u kućama ili planinskim domovima. Jedna je od takvih kuća Planšarija Logarski kot u kojoj ćete za noćenje s polupansionom platiti 30 eura.

Mi ćemo u Logarsku dolinu prvom prilikom jer je zaista pravo mjesto gdje možete otpustiti sve kočnice i prepustiti se prirodi. Tko god je bio, rekao nam je kako se fino najeo i jedva se čeka vratiti, a ako se i vi odlučite krenuti istraživati ovo slovensko čudo, pošaljite nam koju fotku...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju