Jeste li znali da je turizam jedna od industrija koje najviše zagađuju? On predstavlja 8% emisije stakleničkih plinova diljem svijeta. Uz to, izvješće Ujedinjenih naroda za okoliš tvrdi da se tijekom visoke sezone količina morskog otpada u mediteranskoj regiji povećava do 40%.

Turizam je važna gospodarska grana koja donosi brojne prednosti, ali isto tako ima velik utjecaj na okoliš, osobito kroz generiranje otpada. Kako se broj turista diljem svijeta povećava, važno je razumjeti kako naše putovanje može negativno utjecati na okoliš te koje korake možemo poduzeti kako bismo putovali odgovorno.

Utjecaj turizma na okoliš

Turizam značajno povećava količinu otpada u turističkim destinacijama. Otpad može biti raznolik - od plastike, papira, hrane pa sve do kozmetike. Primjerice, uporaba jednokratne plastike poput slamki, vrećica i ambalaže za hranu značajno povećava količinu otpada koji završava u morima i prirodnim okolišima i tako ugrožava morski život i ekosustave. Često se susrećemo s problemima kao što su neodgovorno odlaganje otpada, nedostatak recikliranja te veliki ugljični otisak zbog putovanja avionima ili drugim prijevoznim sredstvima koja koriste fosilna goriva.

Primjer dobre prakse: Ruanda u borbi protiv plastike

Ruanda je svijetli primjer na afričkom kontinentu jer je već 2008. godine uvela nacionalnu zabranu plastičnih vrećica koja je obuhvatila njihovu proizvodnju, uporabu, uvoz i prodaju. Nošenje plastične vrećice za jednokratnu upotrebu počele su se kažnjati globom od oko 55 eura. Putnici koji ulaze u Ruandu suočavaju se s istim ograničenjima kao i oni koji putuju u Tanzaniju - nije im dopušteno unositi plastične vrećice u zemlju. Ruanda također provodi "Umugandu", zajedničko čišćenje koje se održava posljednje subote svakog mjeseca. Sudjelovati moraju svi od 18 do 65 godina, a "markiranje" se naplaćuje oko 5 eura. To je jedan od razloga zašto je Ruanda poznata po svojoj čistoći, a posebno njezin glavni grad Kigali. U listopadu 2019. godine Ruanda je postala prva afrička zemlja koja je potpuno zabranila jednokratnu plastiku. 

Mislite li da je uvođenje kazne za posjedovanje plastične vrećice dobra ideja?

  • Ne
  • Da
  • Ne razmišljam o tome

glasova:

Savjeti za održivo putovanje

Kako bismo smanjili negativan utjecaj turizma na okoliš, ključno je usvojiti održive prakse tijekom putovanja. To su smanjenje uporabe jednokratne plastike kao što su boce za vodu i plastične vrećice za kupovinu, koje će bezbolno zamijeniti termosice i platnene vrećice.

Jednokratnu plastičnu bocu zamijenite trajnom Jednokratnu plastičnu bocu zamijenite trajnom (Foto: Shutterstock)

Recikliranje i odvajanje otpada također igraju važnu ulogu i potiču nas nas da pratimo lokalne smjernice za odlaganje otpada i sudjelujemo u inicijativama za recikliranje u zajednici.

Biranje ekološki prihvatljivih aktivnosti, poput podržavanja turističkih programa koji potiču očuvanje prirodnih resursa i potporu lokalnim zajednicama, također je važno.

Birajte lokalni prijevoz i onaj s manjim ugljičnim otiskom Birajte lokalni prijevoz i onaj s manjim ugljičnim otiskom (Foto: Shutterstock)

Planiranje putovanja prema održivim rutama, kao što su putovanja vlakom ili autobusom umjesto avionom kad je to moguće, može značajno smanjiti naš ugljični otisak i istovremeno pružiti autentično iskustvo.

Podržavanje lokalne ekonomije kupovinom lokalno proizvedenih proizvoda i posjetom lokalnim trgovinama i restoranima također pomaže u smanjenju potrebe za dugim transportom proizvoda i doprinosi održivosti lokalnih zajednica.

Dajte prednost lokalnom Dajte prednost lokalnom (Foto: Shutterstock)

Edukacija i podizanje svijesti o utjecaju turizma na okoliš također su ključni za promicanje održivih praksi među turistima i potiču nas da podržavamo inicijative za edukaciju o očuvanju okoliša i aktivno sudjelujemo u programima zaštite prirode.

Putovanje je privilegija koja nam omogućuje istraživanje novih kultura i krajolika, ali s tom privilegijom dolazi i odgovornost prema okolišu. Svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša kroz svjesne odluke i prakse tijekom putovanja. Smanjenje uporabe plastike, podrška lokalnim zajednicama i edukacija o ekološkim pitanjima ključni su koraci prema održivijoj budućnosti turizma. Ulaganjem u održive navike putovanja, možemo zajedno raditi na očuvanju prirodnih resursa i ljepota koje svijet nudi za buduće generacije.

Prekrasna, ali daleka: Mjesta koja bi trebalo vidjeti barem jednom u životu Udaljena mjesta - 1 Udaljena mjesta - 2 Udaljena mjesta - 3 +1 Udaljena mjesta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju