Putovati negdje jako daleko, praktički na drugi kraj svijeta, uvijek je izazovno. Takva putovanja su obično jako i skupa, a uz novac svakako trebate i još nešto što jako vrijedi – vrijeme. Ako jednom ipak pronađete i jedno i drugo, i vrijeme i novac, bilo bi super razmisliti o sljedećim jako udaljenim, ali privlačnim odredištima…

Otok Lord Howe (Australija)

Putovanje na udaljeni otok svakako zvuči avanturistički, a upravo takav je Otok Lord Howe. Radi se o vulkanskom otoku, udaljenom gotovo 600 kilometara od obale Australije, smještenom u Tasmanskom moru. Daleko je, jasno, čak toliko daleko da i nakon što dođete u Sydney, trebate još dva sata avionom da biste došli do tog otoka. Mala populacija (otprilike 350 ljudi) koja živi na sjevernom kraju otoka iznajmljuje apartmane i male kolibe turistima.

Južni dio otoka sastoji se od prašuma, izoliranih plaža, vulkanskih stijena i visokih vrhova. Otok je dugačak samo desetak kilometara a širok 2 kilometra, a otprilike 70 posto zaštićeno je kao stalni rezervat. Štoviše, lokalno stanovništvo ograničava broj turista, ne dopuštajući da ih na otoku bude više od 400 u jednom danu.

Dok ste na otoku, provedite vrijeme roneći u kristalno čistim vodama Nedove plaže, gdje pijesak vodi do koraljnog grebena. Dogovorite se sa svojim domaćinom za vodiča koji će vas odvesti na 2 kilometara dug treking do vrha Mount Gower. To je cjelodnevna avantura u kojoj se penjete po vulkanskim stijenama i pješačite kroz bujnu unutrašnju šumu.

Planina Nkungwe Planina Nkungwe (Foto: Getty Images)

Planina Nkungwe (Tanzanija)

Ovo odredište idealno je za uživanje u čarima safarija. Afrika je prepuna nama udaljenih i teško dostupnih mjesta, ali Nacionalni park Mahale Mountains, na zapadnom rubu Tanzanije, ima posebnu mješavinu izolacije, iznimne divljine i ljepote. Unutar ovog ogromnog parka nema cesta, tako da se sve obilazi pješice, a Mahale zauzima poluotok koji graniči s jezerom Tanganjika, jednim od najvećih na svijetu, tako da je jedini način da do njega dođete avionom ili cjelodnevnom vožnjom brodom.

Park je osnovan 1985. kako bi se zaštitila najveća svjetska poznata populacija čimpanza, kojih danas ima čak 1000. To je također jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje čimpanze i leopardi dijele isti teren. Krajolik parka brzo se mijenja od bijelih pješčanih plaža na obali Tanganjike do guste šume i strmih planinskih padina prekrivenih maglom.

Osim čimpanza, imat ćete priliku vidjeti slonove, žirafe i bivole, a da ne spominjemo crvene kolobus majmune koji žive u višim dijelovima parka.

Hornstrandir prirodni rezervat (Island)

Ukoliko tražite mjesto za hiking gdje vas sigurno nitko neće smetati i želite pobjeći dovoljno daleko, ovaj rezervat na Islandu nameće se kao sjajna opcija. Prirodni rezervat Hornstrandir jedno je od najizoliranijih područja na Islandu, koje obuhvaća dio Westfjorda, poluotoka na sjevernom dijelu zemlje gdje se visoke litice susreću s dubokim fjordovima. Nenaseljen od 1950-ih, rezervat cvjeta gledajući iz ekološke perspektive; otkako su posljednji stanovnici otišli, a uz zabranu lova koja je sada na snazi, lokalne vrste poput arktičke lisice uspješno se razmnožavaju, dok tuljani dolaze na stijene uz more.

Plaže su mješavina pijeska i glatkog kamenja, dok paprati i poljsko cvijeće dominiraju padinama sve do litica, s ledenim poljima iznad i slapovima koji se spuštaju ravno u more. Hornbjarg, koji se uzdiže 534 metra nad Arktičkim oceanom, izgledajući poput vala s vrhom, najviše privlači planinare.

Rio Bec Rio Bec (Foto: Getty Images)

Rio Bec (Meksiko)

Za sve one željne „izgubljene“ povijesti i razgledavanja ostataka drevnih civilizacija, ovo je pravi odabir, jer će zaviriti i u tajne drevnih Maja. Rezervat biosfere Calakmul, u državi Campeche u podnožju Yucatana, poznat je po svojim arheološkim nalazištima civilizacije Maja. Ostatci velikog drevnog grada Calakmula broje veliki broj građevina, od kojih se neke uzdižu nad okolnom džunglom. Svake godine možete organizirano obići ove i druge ruševine zajedno s tisućama drugih turista.

Rio Bec je, međutim, manje poznati grad Maja ušuškan dublje u džungli istog rezervata koji prima samo djelić posjetitelja. Ruševine su toliko udaljene, a džungla tako gusta da je cijeli dio građevina izgubljen više od 60 godina nakon izvornog otkrića lokacije 1912. Uložite dodatni napor da dođete ovamo i dobit ćete vjerojatno to mjesto samo za sebe dok se penjete stepenicama kamenih piramida koje su stare gotovo 1500 godina. Da, jedini problem je put kroz džunglu, jer je ista puna majmuna, jaguara i sličnih životinja s kojima susret nije najpoželjniji, ali uz dobru pratnju, možda je baš ovo avantura vašeg života.

Kamo idete? Najbolje zemlje za putovanje prema preporuci putnika Japan Planina Fuji u Japanu - 2 Verona - 2 +3 Portofino

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju